De Heilige Maagd Maria verschijnt in Siekierki, Polen

De geschiedenis van het heiligdom

De geschiedenis van het heiligdom vindt zijn oorsprong in de tijd van de verschijningen, die plaatsvonden tussen 1943 en 1949. Voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog was er geen kerk in de regio Siekierki. De mensen wilden een kerk openen, maar de oorlog begon en het werd onmogelijk. Kinderen baden onder het kruis. Een van deze jongeren, Władysława Papis (meisjesnaam: Fronczek-Frauczuk) was toen 12 jaar oud.

Toen ze van het kruis thuiskwam, bleef ze bidden en zag ze de Heilige Moeder boven de kersenboom verschijnen. Ze bad meer. De Heilige Moeder keek haar aan en wachtte. Władysława was iemand vergeten in haar gebeden. Ze begon te bidden voor haar oom die erg ziek was, en vroeg om herstel van zijn gezondheid. De Heilige Moeder wachtte. Władysława begreep dat haar gebed nog niet was afgelopen. Ze zei: "Ik vraag om de gezondheid van mijn oom, maar als hij niet herstelt, neem hem dan alsjeblieft mee naar de hemel, naast jou, lieve moeder". Op dat moment draaide de Heilige Moeder zich 3 keer om naar rechts en verdween. Dit gebeurde op 3 mei 1943, tijdens het feest van Onze Heilige Moeder, de koningin van Polen. Onze Heer Jezus Christus verscheen voor het eerst op 28 juni 1943 op deze plaats. De laatste verschijning was op 15 september 1949, tijdens het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Onze Heer Jezus zei: “Ik kom naar je toe om je te vertellen dat ik bij je ben. Ik ga nu weg, maar bid tot Mijn Moeder, Ze luistert naar je gebeden”.

Tijdens de verschijningen dicteerde de Heilige Moeder de Litanie en de Rozenkrans en een lied. Zowel de Onze-Lieve-Vrouw als Onze-Lieve-Heer Jezus hebben veel boodschappen voor gelovigen achtergelaten. Een daarvan is dat de Heilige Moeder verscheen als lerares voor jonge mensen. De eerste kapel op de plaats van de verschijningen werd gebouwd in 1945-1946. Het werd geopend op 3 mei 1946 op het feest van Onze Heilige Moeder - de koningin van Polen. De kapel werd 3 keer uitgebreid: in 1979, 1980 en 1981. Daarna werd een nieuwe kapel gebouwd – als votiefoffer voor genezing van alcoholziekte. De huidige kapel werd op 29 augustus 1999 ingezegend door primaat Józef Glemp. De eerste heilige mis vond plaats op 3 mei 1977 en daarna gingen de heilige missen door, vooral op feestdagen.

Primaat Kardinaal Stefan Wyszyński vertrouwde de plaats van de verschijningen toe aan de Orde van de Piaristen op 16 november 1980. Na zijn dood zegende kardinaal Józef Glemp het plein waarop de kerk zou worden gebouwd. Bisschop Zbigniew Kraszewski legde de hoeksteen van de kerk en zegende de benedenkerk op 22 oktober 1988. De parochiekerk werd opgericht op 15 maart 1988, onder aanroeping van de Heilige Maagd Maria, de koningin van de gelovigen. gezegend door kardinaal primaat Józef Glemp op 17 september 1994. Het diocesane heiligdom onder aanroeping van de Heilige Moeder - de lerares van jongeren werd opgericht door primaat Józef Glemp op 31 augustus 1997.

De geschiedenis van de kerkdiensten

1. Dagwake op de 3e dag van elke maand. De wake vindt sinds 1995 regelmatig plaats, maar vindt zijn oorsprong in de tijd van verschijningen. Sinds 3 mei 1943 komen de schoolkinderen om 12.00 uur om het Angelusgebed te bidden. De Heilige Moeder vroeg hen om te bidden voor de hervorming van zondaars. Op 31 augustus 1943, een jaar voor de opstand van Warschau, zei de Heilige Moeder: “Bid, want er zal een zware straf komen, een zwaar kruis. Ik kan de woede van Mijn Zoon niet bedwingen als de natie zich niet bekeert. Kniel elke dag van 12.00 tot 15.00 uur, vanaf 6 augustus en vraag vergeving voor alle zonden van de wereld (vraag om genade voor de hele wereld)”.

2. Dagwake op de 28ste dag van elke maand. De wake vindt sinds 1997 regelmatig plaats. Het vindt zijn oorsprong in de tijd van verschijningen. De Heer Jezus sprak over Zijn grote liefde voor mensen. “Loop niet onverschillig in de buurt van kerken. Ik wacht op je in het Heilig Sacrament. Ik verzacht elk lijden; Ik troost elk neerslachtig hart, als het hart zich vol vertrouwen naar mij keert”. (Op 26 september 1943). 'Ik wacht op je, verborgen in het tabernakel. Kniel voor het altaar en bid”. (Op 19 januari 1944). “Ik ben gewond door degenen die mij beledigen. Maak het goed voor ze". (Op 8 september 1949). "Bid tot Mijn Heilige Moeder, Ze hoort je". (Op 15 september 1949).

3. Nachtwake, op de zaterdag voor de 3e zondag van elke maand. Het heeft sinds juli 1982 regelmatig plaatsgevonden. Het vindt zijn oorsprong in de tijd van verschijningen. De eerste nachtwaken waren in oktober 1943 en in april 1944. Dergelijke waken duurden 3 nachten, nacht na nacht. Vervolgens vroeg de Heilige Moeder aan iedereen om de hele 24 uur van de eerste vrijdagen te bidden. 24 mensen kozen de uren en baden thuis ter eerherstel voor de zonden van de wereld. Pater Edward Szajor, Piarist, besloot dat er nachtwaken zouden worden gehouden op zaterdag vóór de 3e zondag – naar analogie met 3 mei, toen de Heilige Moeder verscheen op 3 mei 1943.

Laatste nieuws:

Mevrouw Władysława Papis, die de verschijningen in Siekierki had, stierf op 16 april 2016.

Haar verschijningen werden goedgekeurd door de kerk.

Bezoekersinformatie voor het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw – Leraar van Jongeren in Warschau-Siekierki

Adres: 3 Gwintowa Street, 00-704 Warschau, Polen

Telefoon:   (48-22) 841-58-44
E-mail:   sanktuarium@pijarzy.pl

Met de stadsbus:

Vanaf het Trzech Krzyży-plein – een bus 108; je moet uitstappen bij een bushalte genaamd "Siekierkowska"
Vanaf Bankowy Square – een bus 522 richting Wilanów; je moet overstappen bij bushalte genaamd "Spacerowa" en je moet bus 167 nemen en aan het einde gaan.
Andere bussen: 143, 301, 359 – u moet uitstappen bij bushalte genaamd “Siekierki-Sanktuarium”

Met de auto:

Vanaf Wisłostrada moet u de Bartycka-straat inslaan en verder de Gościniec-straat in.

Vermelding van de bron:

Ik dank pater Jan Taff, van de Sanctuary Piaristen, die zijn toestemming gaf om bovenstaande gegevens te gebruiken.

Zie de website van het Heiligdom