Onze Lieve Vrouw van Salambao

Beschermvrouw van vissers

Feest van 17 tot 19 mei Filippijnen, Obando, Bulacan

Obando-vruchtbaarheidsrituelen:

Al een eeuw geleden maakten kinderloze vrouwen de reis naar het stadje Obando, Bulacan, om hulde te brengen aan de drie beschermheiligen: Santa Clara, San Pascual de Baylon en Onze-Lieve-Vrouw van Salambao, in de hoop te worden gezegend met een kind of een geschikte partner.

Van 17 tot 19 mei elk jaar, langs de oevers van de rivier de Angat, draaien en zwaaien kinderloze vrouwen op de melodie van Santa Clara. De enorme parade eindigt bij de kerk, waar de toegewijden door het gangpad blijven dansen.

San Pascual de Baylon

Hij werd geboren in 1540 en heilig verklaard in 1690, was een Spaanse herder totdat hij zich aansloot bij de Franciscaner Orde als lekenbroeder. Ondanks zijn gebrek aan formele opleiding zochten velen zijn raad en leidde hij een leven van zelfopoffering en contemplatieve toewijding aan de heilige eucharistie. Mensen in Obando vragen zijn hulp bij het zoeken naar een vrouw en vieren zijn feestdag op 17 mei.

Santa Clara

Ze was een dochter van een edelman, stichtte de Orde van Arme Claire. De heilige Franciscus van Assisi inspireerde en beïnvloedde haar om in volmaakte armoede een leven van werk en gebeden te leiden. De traditie in Obando is dat een meisje op voorspraak van Santa Clara voor een verloofde bidt.

Onze Lieve Vrouw van Salambao

Het is een speciale titel die aan Onze-Lieve-Vrouw, de Maagd, wordt gegeven. Salambao betekent visnet in Tagalog en waarschijnlijk geeft de titel aan dat zij de beschermvrouwe is van de vissers in Obando.

Deze drie patroonheiligen van de Obando-kerk hebben blijkbaar specialisaties. Santa Clara is de beschermvrouwevan de kinderlozen, San Pascual de toegewijde aanbidder en de Vrouwe van de Salambao (visnet) de bemiddelaar voor de belangrijkste bron van inkomsten van de stad, de visserij.

Onze Lieve Vrouw van Salambao is een speciale titel die wordt gegeven aan Onze Lieve Vrouw, de Maagd. Salambao betekent visnet in Tagalog en waarschijnlijk geeft de titel aan dat zij de beschermvrouwe is van de vissers in Obando. Ze is ook de patrones voor stellen die om een ​​kind vragen. Naast het feest in Obando dat van 17 tot 19 mei wordt gevierd, eren toegewijden - kinderloze echtparen, ouders, boeren en vissers - ook de beschermheiligen van de kerk van Obando op het feest van Johannes de Doper.

Het beeld van de Virgen de Salambao werd in 1793 gevonden door de broers Julian, 20, en Juan de la Cruz, 18, in 1793 in hun net (salambao). Met hen was hun helper Diego de la Cruz. De broers waren aan het vissen in de rivier Hulongdoong in de wijk Binuangan, toen een deel van Bayang Tambobong (nu Malabon). Ze brachten het beeld onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde kerk, de kerk van San Jose in Navotas, maar de salambao werd zwaar waardoor het roeien moeilijk werd en de rivierstroom liep in de richting van Obando, uiteindelijk slaagden ze er niet in het beeld naar de genoemde kerk te brengen.

Het beeld werd naar het huis van Diego in Obando gebracht. Twee dagen later bracht Padre Jose Martinez de la Hinojosa de Maagd naar de kerk van San Pascual Baylon.

Het beeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Salambao begon zegen te brengen aan de stad en degenen die stroomden om haar te eren op haar feestdag. 19 mei. Degenen die haar smeekten, dansen de fandango in de straten van Obando en in de kerk. Haar wonderbaarlijke imago schenkt echtgenoot, kinderen, vruchtbare zakelijke ondernemingen en een goede gezondheid.

Obando ligt in het zuiden van Bulacan en is 16 kilometer verwijderd van het Rizal Monument in Luneta. Om daarheen te gaan, kunt u rondleidingen regelen met reisbureaus. Als u van plan bent met de bus te gaan, neem dan de buslijnen Baliwag of Royal Eagle.