Ons'Lieve Heer op Solder

Ons'Lieve Heer op Solder is een museum, Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad. Dit museum is een voormalige schuilkerk, gelegen iop de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg.
Bezoekers gaan er op ontdekking in dit zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw.
Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

Het museum Ons’ Lieve Heer op Solder laat zien hoe katholieken in het Amsterdam van de 17de eeuw de mis moesten opdragen.

Maar liefst 350 jaar geleden kocht Jan Hartman het pand aan de Oudezijds Voorburgwal samen met de twee naastgelegen panden aan de Heintje Hoekssteeg.

Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. De protestanten hadden in 1578 de macht in de stad overgenomen. De rooms-katholieken – zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking in de zeventiende en achttiende eeuw – komen dan op het tweede plan. Zij kunnen voor de mis niet meer terecht in officiële kerken; die zijn voortaan voor de protestantse eredienst bestemd.

De zolderverdiepingen van de drie huizen verbouwde hij tot een katholieke huiskerk geheel volgens de toen geldende regels; aan de buitenkant doet niets een kerk vermoeden.

Laatste nieuws:

  • Eerst corona en nu geen subsidie meer. Sluiting dreigt voor museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Directeur Birgit Büchner is verbijsterd. ‘Hoe kan dit nou?’

  • De schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is gered. Het gemeentebestuur van Amsterdam zet de subsidie aan het museum voort, ook al viel het 17de eeuwse monument drie weken geleden wegens geldgebrek over de rand bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).