Heilige Maria MacKillop

1842 - 1909
De eerste Heilige van Australië

 

Feestdag: 8 augustus

Maria Ellen MacKillop (Fitzroy, Melbourne, 15 januari 1842 - Sydney, 8 augustus 1909) was een zuster van het Heilig Hart en patrones van Australië.
Zij was de oudste in het 8 kinderen tellende gezin van Alexander MacKillop (1812-1868) en Flora MacDonald (1816-1886). Beiden werden geboren in Schotland om rond 1840 te emigreren naar Australië. Mary's broer Donald (1853-1925) werd jezuïet, haar zuster Alexandrina (1850-1882) werd non.

Excommunicatie:

Mary MacKillop werd lerares in Portland, Australië en 1866 richtte samen met pater Julian Tenison Woods in 1866 de congregatie van de Zusters van de Heilige Jozef van het Heilig Hart op als eerste Australische orde. De congregatie ontfermt zich over arme kinderen in afgelegen gebieden en doet verder aan de opvang van wezen, oude mensen, ex-prostituees en ex-gevangenen. Wanneer de plaatselijke bisschop de controle wil over de scholen en de orde, weigert Mary en wordt zij geëxcommuniceerd voor een jaar in 1871. Volgens sommige bronnen had haar excommunicatie te maken met het kindermisbruik van een priester. Toen ze deze priester aanklaagde, kreeg ze de rekening gepresenteerd. Enkele maanden later kreeg zij gratie van bisschop Laurence Bonaventure Sheil (1814-1872) vanaf zijn sterfbed.

MacKillop was al ruim bekend in Australië. Zo zijn een kiesdistrict, een spoorbrug, een afkickcentrum en meer dan tien katholieke middelbare scholen naar haar vernoemd. Ook verschenen herdenkingsmunten met haar beeltenis.

Zaligverklaring:

In 1995 werd MacKillop door paus Johannes II al zalig verklaard. Dit nadat een gelovige was genezen van leukemie. De Australische, een dochter van Schotse migranten, zette zich vooral in voor arme kinderen en hield zich bezig met het organiseren en geven van onderwijs aan aborigals.

Heiligverklaring:

Op 17 oktober 2010 werd zij door paus Benedictus XVI heilig verklaard, ze is daarmee de eerste heilige in Australië. Deze laatste etappe bestaat uit de genezing van een vrouw die longkanker had. De vrouw speldde een foto en een stukje van de habijt van Mary op haar kleding en 10 maanden na de dodelijke diagnose werd zij genezen verklaard.