Devotionele Chaplets (gebeden)

Hoe bid je het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid?

Het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid is een devotie van de Katholieke Kerk die vooral verbonden is met de Barmhartigheid van God. Dit feest van de goddelijke barmhartigheid wordt gevierd op de zondag na Pasen en werd in 2000 door Johannes Paulus II voorgesteld.
De devotie tot de Goddelijke Barmhartigheid bestaat uit een reeks gebeden die meestal met behulp van een rozenkrans worden gebeden, hoewel ze door hun eenvoud ook gemakkelijk zonder rozenkrans kunnen worden gedaan.

Jezus verschijnt aan de heilige Faustina op 14 september, het feest van de Verheffing van het Heilig Kruis, om haar het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid te leren.

Wat is het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid?
Zuster Faustina Kowalsk ontving de boodschap van Gods barmhartigheid uit een visioen dat zij in 1935 had. De heilige noteerde het visioen in haar dagboek. En beetje bij beetje begon ze de gebed dat Jezus zelf hem leerde.

Het vraagt om vertrouwen in God en om de houding van barmhartigheid jegens je naaste. Het gebed roept op om de Goddelijke Barmhartigheid voor de wereld te verkondigen en ervoor te bidden.

"Wanneer u deze Tertius bidt met de stervende, zal Ik tussen de Vader en de stervende ziel staan, niet als een rechtvaardige Rechter, maar als een barmhartige Verlosser". Dagboek van de heilige Faustina

Met deze woorden zien we opnieuw hoe Jezus ons steeds weer tegemoet komt. In zijn oneindige liefde zien we door de geschiedenis heen hoe hij deze belofte vervult om tot het einde bij ons te blijven.

De devotie tot de Goddelijke Barmhartigheid groeide zeer snel na de zaligverklaring (18 april 1993) en heiligverklaring (30 april 2000) van zuster Faustina en ook door de pelgrimages van paus Johannes Paulus II naar Lagiewniki (1997 en 2002).

Toen paus Johannes Paulus II in 2000 de heilige Faustina heilig verklaarde, verklaarde hij tijdens de plechtigheid: "Daarom is het belangrijk dat wij de boodschap van Gods woord in zijn geheel aanvaarden op deze tweede zondag van Pasen, die voortaan in de hele Kerk bekend zal staan als 'zondag van de goddelijke barmhartigheid'". Homilie, 30 april 2000.

Zowel Benedictus XVI als Paus Franciscus hebben deze devotie aanbevolen.

De Boodschap van de Goddelijke Barmhartigheid
"Moedig de mensen aan om het Chaplet te zeggen dat ik u gegeven heb (...) Wie het reciteert zal grote genade ontvangen in het uur van de dood. Priesters zullen het aanbevelen aan zondaars als hun laatste reddingsmiddel. Zelfs als de meest verharde zondaar dit Chaplet minstens één keer heeft gereciteerd, zal hij de genade van Mijn oneindige Barmhartigheid ontvangen. Ik verlang onvoorstelbare genaden te verlenen aan hen die vertrouwen op Mijn Barmhartigheid".
Dagboek van de heilige Faustina

Goddelijke Barmhartigheid Chaplet
Een gids voor het reciteren van het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid

Hoe bid je het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid?
De recitatie van het Kapittel van de Goddelijke Barmhartigheid wordt voorafgegaan door twee gebeden uit het dagboek van de heilige Faustina en gevolgd door een slotgebed.

Het reciteren van het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid wordt gedaan met behulp van een Rosario normaal en de volgende volgorde wordt gevolgd

Rozenkrans in de hand

Met een gewone 5-delige rozenkrans in de hand beginnen we dit chaplet:

Het teken van het kruis

Onze Vader

Wees gegroet Maria

Credo

De eerste drie kralen van de rozenkrans kunnen voor dit deel worden gebruikt.

Bij elke grote korrel van de rozenkrans, waar we gewoonlijk het Onze Vader bidden, bidden we het volgende gebed:

Eeuwige Vader,
Ik bied je
het lichaam, het bloed,
Ziel en Goddelijkheid
van uw meest geliefde zoon,
Onze Heer Jezus Christus,
als verzoening
van onze zonden
en die over de hele wereld.

Bij elke kleine korrel van de rozenkrans, waar we gewoonlijk het Weesgegroet bidden, zeggen we het volgende gebed:

Voor zijn pijnlijke passie,
heb medelijden met ons
en de hele wereld.
We zullen dit herhalen tijdens de 5 decennia van de rozenkrans.

Aanroeping

Aan het einde van de 5 decennia van de rozenkrans, met de bovengenoemde gebeden, bidden we drie keer achter elkaar het volgende slotgebed

Goeie God,
Santo Fuerte,
Heilige Onsterfelijke,
heb medelijden met ons
en de hele wereld.

Afsluitend gebed (optioneel)

O eeuwige God, in Wie de barmhartigheid oneindig is en de schatkamer van het mededogen onuitputtelijk, wend U tot ons met Uw genadige blik en vergroot Uw barmhartigheid over ons, opdat wij in moeilijke tijden niet wanhopen of ontmoedigd raken, maar ons met groot vertrouwen onderwerpen aan Uw heilige wil, die Liefde en Barmhartigheid zelf is.
Amen.

We eindigen met het kruisteken: In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, Amen.

het beeld van de Goddelijke Barmhartigheid
St. Faustina Kowalska met het beeld van de Goddelijke Barmhartigheid. Het is een buitengewoon beeld, niet alleen omdat het in zoveel landen zo bekend is. Jezus verscheen aan de heilige Faustina en toonde zichzelf in het beeld toen zij op 22 februari 1931 in haar cel zat in het klooster van de Congregatie van de Zusters van de Moeder Gods van Barmhartigheid in Plock. Daar vroeg Jezus haar dit beeld te schilderen.

Bronnen over de Goddelijke Barmhartigheid.

Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid en Congregatie van de Zusters van de Moeder Gods van Barmhartigheid: beide sites hebben talrijke bronnen over deze devotie, teksten van de heilige Faustina en Johannes Paulus II, enz.
Evangelie van de Goddelijke Barmhartigheid zondag.
Paus Franciscus bij het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid (30 juli 2016), tijdens de Wereldjongerendag (eBook)
Apostolische brief van paus Franciscus "Misericordia et Misera" ter afsluiting van het Buitengewoon Jubileum van Barmhartigheid.

Hoe de noveen van het Chaplet van de Goddelijke Barmhartigheid te reciteren?

Dit Chaplet kan op elk moment worden gebeden, maar onze Heer vroeg specifiek om het te bidden in de vorm van een negendeDe gebeurtenis is vooral belangrijk tijdens de negen dagen voorafgaand aan het Feest van Barmhartigheid.

Over deze noveen van het Kapittel zei de Heer tegen de heilige Faustina: Tijdens deze noveen zal ik zielen allerlei genaden schenken. Dagboek van de heilige Faustina

We kunnen deze Kapittel-Novena bidden voor onze eigen specifieke intenties of we kunnen het samen met de Novena van de Goddelijke Barmhartigheid aanbieden voor de dagelijkse intenties die onze Heer aan de heilige Faustina heeft opgedragen.

Als we met vertrouwen de noveen bidden die Jezus aan zuster Faustina vroeg te bidden, kunnen we door het vertrouwen dat we hebben genaden verkrijgen, omdat er een concrete belofte verbonden is aan het gebed van de noveen.