Verheffing van het Heilig Kruis

Luminara di Santa Croce (Feest van de Verheffing van het Heilig Kruis) beginnend met vespers op 13 september en met inbegrip van de dag van 14 september is het belangrijkste festival van de stad Lucca. De beroemde processie bij kaarslicht genaamd "La Luminara bella" wordt gevierd.
De speciale nadruk waarmee Lucca het festival viert, is te danken aan de duizendjarige cultus van het Heilige Gezicht van Lucca, het grote houten kruisbeeld dat in de kathedraal wordt vereerd. Soortgelijke gelegenheden in het verleden waren niet, zoals bij traditionele processies, het transport van het vereerde beeld, maar een echt eerbetoon dat ceremonieel voor het Beeld ging.
De eigenlijke processie is daarom de laatste getuigenis van een oud gebruik dat wijdverbreid was in alle grote steden van de Middeleeuwen, waarbij de onderworpen bevolking zich ertoe verplichtte om bij de onderwerping een wasoffer te dragen, in tijden dat bijenwas een luxe was. Dit aanbod werd eenmaal per jaar in plechtige vorm aangeboden op het feest van de patroonheilige van de hegemonische stad.
De oorsprong van het festival is ook heel oud; de eerste vermelding van de datum van 14 september aangezien de wettelijke deadline 1118 is.

zondag 8 september
18:00 uur: Piazza San Michele Palio van Santa Croce door de Lucca Crossbow Company

Vrijdag 13 september Luminara en processie
12.00 uur: Klokkengelui vieren in het hele aartsbisdom.
18:00 uur: In de kathedraal, viering van de eerste vespers, voorgezeten door aartsbisschop aartsbisschop. Ze worden uitgenodigd om deel te nemen met de gelovigen, de diocesane en religieuze priesters in cotta en rode stola, de diakenen in hun liturgische kledij, en de religieuzen. Muzikale dienst van de kapel van de kathedraal "St. Cecilia".
19:15 uur: Vergadering van alle vertegenwoordigingen in de omgeving van S. Frediano.
20:00 uur - Luminara di Santa Croce: op het kerkhof van de basiliek van St. Frediano, gebed van het begin en Luminara.

In combinatie met het geluid van de klokken van San Frediano, zullen bij de uitgang van de Luminara van Santa Croce vanuit de basiliek extra kanonschoten worden afgevuurd door de historische re-enactmentgroep Historica Lucense, om het evenement te vieren, opnieuw vanaf de Platform van het San Frediano-platform richting Porta Santa Maria. 
23.30 uur - Santa Croce-vuurwerk: vuurwerk om het Heilige Kruis te vieren. De show is duidelijk zichtbaar vanaf de Urban Walls, noordzijde.

Zaterdag 14 september Heilig Kruisverheffing
7.30 uur: Kathedraal Kerk: Mis.
9.00 uur: Kathedraal Kerk: Mis.
10.30 uur - Plechtig Pauselijk: Plechtige Concelebratie van de Eucharistie, voorgezeten door Aartsbisschop Aartsbisschop, met de Canons van de Kathedraal, de Vicarissen van de Pastorale Zones en de diocesane en religieuze priesters die dit wensen. De liederen zullen worden bewerkt door de kapel van de kathedraal “S. Cecilia” (Regie: Luca Bacci, organist: Giulia Biagetti).
12.00 uur - San Frediano-platform: Gazzarra delle Artiglierie door Historica Lucensis;
17.00 uur: Viering van de Tweede Vespers en "station" in de Kapel van het Heilig Gezicht, voorgezeten door aartsbisschop aartsbisschop. Ook bij de Tweede Vespers worden ze, voor zover mogelijk, uitgenodigd om samen met de gelovigen, de presbyters, deel te nemen.
17.00 uur: 30 uur - San Frediano-platform - het Lucca Eye bewerkt door Historica Lucensis:
18:00 uur: Heilige Mis met liederen onder leiding van het koor "R. Baralli".