Scapulier van de heilige Michael de Aartsengel

 

Wanneer werd het eerste scapulier geïntroduceerd?
 
Het eerste scapulier van de heilige Michael werd in de negentiende eeuw geïntroduceerd in Sint-Eustatius in Rome en behoorde toe aan de toenmalige Broederschap van Michael, de heilige Aartsengel. Het was niet rechthoekig zoals de meeste scapulieren, maar het was gemaakt in de vorm van een klein schild. Het ene blad van het scapulier was marineblauw en het andere zwart. Evenzo het lint waarop het was geplaatst. Op beide stoffen bloembladen van het scapulier stond de afbeelding van de aartsengel Michaël die de draak doodde en de inscriptie "Quis ut Deus" (Wie is als God).
 
Hoe ziet het scapulier er vandaag uit?
 
Tegenwoordig bestaat het scapulier uit twee bloembladen in de vorm van een schild, gemaakt van wollen stof. De stof heeft een dubbel kleurenschema: zwart en donkerblauw. Op het zwarte stuk materiaal staat de afbeelding van Michael, de heilige Aartsengel uit het heiligdom op de berg Gargano (Monte Sant 'Angelo) op het blauw - de afbeelding van Onze Lieve Vrouw van het heiligdom in Miejsce Piastowe - het Moederhuis van de Michaelieten. In vergelijkbare, zwarte en marineblauwe kleuren zijn linten waaraan de stoffen bloembladen zijn bevestigd.
 
Keurt de kerk het scapulier goed?
 
Ja, het eerste scapulier van de heilige Michael werd in de negentiende eeuw goedgekeurd door paus Leo XIII. De huidige vorm van het scapulier van de heilige Michael is op 1 maart 2013 goedgekeurd door het decreet van de algemene overste van de congregatie van de heilige Michael, frater Kazimierz Radzik. Paus Benedictus XVI schreef in de 'Brief aan Michaelites' dat de motieven voor het ontvangen van het scapulier in zijn huidige vorm zouden moeten dienen als een herinnering voor de drager dat hij / zij een effectieve hulp ervaart van de machtige verdediger, door in zichzelf de majesteit, goedheid en liefde voor God, en te beseffen dat er geen grotere waarde is, of enig ander even groot goed buiten God - de Schepper en Heer van alle levende wezens.