Heilige Pastoor van Ars (John Vianney)

Beter bekend als Pastoor van Ars (1786-1859)

Feestdag: 4 augustus

Jean Baptiste Marie Vianney of Johannes Maria Vianney, ook wel genoemd de Pastoor van Ars, werd geboren op 8 mei 1786 in het dorp Dardilly bij Lyon (Frankrijk) uit een arme boerenfamilie. Zijn kinderjaren zouden een sterke invloed hebben op zijn geestelijke leven als priester. De godsdienstige overtuiging van zijn ouders, zeer speciaal die van zijn moeder, zou een rotsvast geloof geven aan deze simpele, maar door en door goede boerenjongen. In het ouderlijk huis zou hij leren bidden. Hij deed zijn Eerste Heilige Communie in het geheim toen hij 13 jaar oud was, omdat de Kerk in die tijd nog steeds vervolgd werd.

Hij werkte als een herder tot zijn 18e en begon toen voor priester te studeren. Dit was voor Johannes Maria Vianney een zeer moeilijke tijd. Hij was een matige leerling. Hij begreep niets van de Latijnse lessen. Omdat hij echter uitblonk in vroomheid en evangelische eenvoud, ontving hij in 1815 toch de priesterwijding en werd hij als kapelaan naar Éculy gestuurd. Toen pastoor Balley daar overleed, werd Johannes Maria Vianney benoemd in Ars-sur-Formans, een klein dorpje in de buurt van Lyon in het huidige departement Ain. Het is in februari 1818, waarschijnlijk de 11de, dat Johannes Maria Vianney aankwam in Ars.

Het geestelijk leven in het dorpje Ars-sur-Formans was op de achtergrond van de Franse revolutie in verval geraakt. Zijn parochianen dreven de spot met hun nieuwe pastoor en probeerden hem zwart te maken. Wat hadden de dorpelingen gelachen om hun nieuwe pastoor, die niet uit zijn woorden kon komen en huilde tijdens zijn preken. Toch werden ze nieuwsgierig, want er werd gefluisterd dat hij een heilige was. Alles wat de parochie bezat, gaf hij weg. "Alles geven en niets houden", was zijn geheim. Van wat hij at kon een normaal mens niet leven en hij sloeg zich tot bloedens toe.

Hij stelde alles in het werk om zijn parochianen adequaat geloofsonderricht te geven. De catechese aan de jeugd was zijn eerste zorg. Een andere favoriete vorm van onderricht was voor de Pastoor van Ars de preek. In de vroege ochtend preekte hij voor een lege kerk, bij wijze van oefening. De Pastoor werd in de wijde omtrek bekend als biechtvader. Uit heel Frankrijk kwamen mensen om bij de Pastoor van Ars te kunnen biechten, hem een gunst of een raad te vragen. Vele uren per dag bracht hij door in de biechtstoel.

Tijdens zijn laatste levensjaren kwamen er ieder jaar ongeveer 100.000 pelgrims naar Ars om een woord van aanmoediging en vrede te ontvangen vanwege die eenvoudige pastoor die misschien niet veel wist van menselijke wetenschap of zelfs van theologie, maar die in ieder geval het hart van de mensen kende en het hart van God. Het “Hart van God”, dat maakte hij kenbaar en ervaarbaar in het sacrament van de verzoening, maar ook in zijn preken. Talloze zondaars werden door hem bekeerd. Ook genas hij vele zieken

Na 41 jaar als priester in Ars werkzaam te zijn geweest, stierf Johannes Maria Vianney in Ars op 4 augustus 1859, na een leven van boete en gebed zonder ook maar zijn dagelijkse taken als priester en als pastoor te verwaarlozen. Al heel spoedig na zijn dood werd in het Bisdom Belley, waartoe hij behoorde, een proces voor zijn zaligverklaring geopend. Pastoor van Ars werd in 1905 door paus Pius X zalig en in 1925 door Pius XI heilig verklaard. In 1929 werd hij uitgeroepen tot patroon van de parochiepriesters. Paus Benedictus XVI roept hem tijdens dit jaar van het Priesterschap uit tot universele patroon van alle priesters wereldwijd.

Na de zaligverklaring in 1905 werd het ongeschonden lichaam van de pastoor van Ars opgegraven. Het gezicht werd bedekt met een laagje was en zo is in een glazen kist voor een ieder de Pastoor van Ars nog steeds te zien in de Basiliek in het plaatsje Ars. Zijn hart is opgeborgen in een apart schrijn die zich in de hartkapel te Ars bevindt. De reliek van het hart is ook al op andere plaatsen geweest; zo was zij in Rome bij paus Benedictus XVI in mei 2005. Tijdens de maand augustus was ze in Keulen tijdens de Wereldjongerendagen. Tegenwoordig trekt het dorpje Ars-sur-Formans 450.000 pelgrims per jaar.

Patroonheilige: van alle parochiepriesters wereldwijd.

Uit RKNieuwsnet d.d. 27 april 2010 - Relieken pastoor van Ars in Ierland:
Sinds zondag zijn de relieken van Johannes Maria Vianney, de H. pastoor van Ars, in Ierland. Dit meldt het katholieke persagentschap Zenit. De relieken zijn naar Ierland overgebracht in het kader van het Jaar van de priester. Ze worden tentoongesteld in Cork, Dublin, Knock en Armagh.