Onze-Lieve-Vrouw van Vailankanni

Vailankanni, India (ca. 1550)

Feestdag: 8 september

Er zijn drie grote evenementen in verband met Onze Lieve Vrouw van Goede Gezondheid in Vailankanni. Volgens de overlevering zou de Maagd Maria zijn verschenen aan een herdersjongen genaamd Tamil Krishnannesti Sankaranaranayam die haar kind melk aanbood. Vervolgens zou ze zijn verschenen aan een kreupele jongen die karnemelk verkocht en deze had genezen. Een groep Portugese zeelieden schrijft de redding van een hevige storm toe aan haar voorspraak. Ze bouwden een grotere kapel op hun landingsplaats in Vailankanni.

Velankanni is de thuisbasis van een van de grootste katholieke bedevaartsoorden van het land. De katholieke basiliek gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid staat in de volksmond bekend als het "Lourdes van het Oosten". De oorsprong van deze kerk gaat terug tot de 16e eeuw en de oprichting wordt toegeschreven aan drie wonderen: de verschijning van Maria en Jezus aan een sluimerende herdersjongen, het genezen van een kreupele karnemelkverkoper en het overleven van Portugese zeelieden die werden aangevallen door een hevige zeestorm. Het is gebouwd in gotische stijl, werd aangepast door Portugezen en later verder uitgebreid door de toestroom van pelgrims. Het kerkgebouw werd in 1962 door paus Johannes XXIII tot basiliek verheven.

Jaarlijks trekken 20 miljoen pelgrims uit heel India en het buitenland naar het heiligdom, waarvan naar schatting 3 miljoen mensen het heiligdom bezoeken tijdens het jaarlijkse festival van 29 augustus tot 8 september. Het 11-daagse jaarlijkse festival wordt afgesloten met de viering van het feest van de geboorte van Maria op 8 september.

GESCHIEDENIS – EEN BEGIN:

De heilige Franciscus  Xaverius Church, Pallavaram is de moederparochie van onze kerk. Toen ds. Fr. Joseph Kottur was een pastoor van Pallavaram in het jaar 1965. Hij heeft het land in Polichalur gekocht om de kerk voor Onze Lieve Vrouw van Volksgezondheid te bouwen.

Tegenover Polichalur busstation,
Kalaignar-straat, MGR Nagar,
Polichalur,
Chennai – 600 074,
Tamil Nadu, INDIA.