Onze Lieve vrouw van Quinche

Beschermvrouw van Ecuador

Feestdag: 21 november

Zeventig kilometer van de stad Loja in de bergen van het zuiden van Ecuador ligt de stad El Cisne, de plaats van een veel vereerd Maria-heiligdom. De basiliek van El Cisne werd gebouwd in 1742 en gemodelleerd naar een soortgelijke basiliek in Harlungenberg, Duitsland. In 1594 hadden de inwoners van de regio El Cisne hun eigen religieuze relikwie verlangd, vergelijkbaar met de Maagd van Guadalupe in Mexico-Stad.

Vertegenwoordigers van de lokale bevolking reisden naar de hoofdstad Quito, waar ze de beeldhouwer Don Diego de Robles vroegen om het beeld van de Maagd van El Cisne te maken. De geschiedenis leert ons dat degenen die het beeld hadden besteld de beeldhouwer er niet voor konden of wilden betalen, en hij ruilde het aan de "oyacachi" -indianen voor enkele grote cederhouten planken die hij nodig had.

Later verrijkte de volksverbeelding de feiten met de legende dat de Maagd eerder aan de Indianen in een grot was verschenen en had beloofd hen te verlossen van de gevaarlijke beren die de kinderen verslonden.

Onze Lieve Vrouw van Quinche is bijna volledig 'de Madonna van het volk', een beschermer van de Indianen. De afbeelding is een fraai snijwerk in cederhout van 62 centimeter hoog. De knappe sculptuur is verborgen door grote brokaten kledingstukken, bedekt met juwelen en geborduurd met gouden en zilveren draden, waardoor alleen het serene donkere gezicht te zien is. De Maagd houdt een scepter in haar rechterhand en met de linkerhand houdt ze het Kind vast, dat een zegenende hand opheft en in de andere hand een gouden wereldbol laat zien met een kruis bekroond. Het voetstuk aan haar voeten en de grote halve maan, beide van puur zilver, en de zware kronen van goud en kostbare stenen die de hoofden van Jezus en Maria sieren, getuigen van de vrijgevigheid van de mensen in Ecuador die hun beschermvrouw graag zien schitteren , gekleed met de beste opsmuk.

Het beeld werd in 1943 gekroond en haar feest wordt elk jaar op 21 november gevierd. Het huidige heiligdom werd in 1985 uitgeroepen tot Nationaal Heiligdom. Bezoekers van Nuestra Senora del Quinche zijn gefascineerd door de unieke kenmerken van dit beeld. Het heeft een ondefinieerbare persoonlijke aantrekkingskracht die qua uiterlijk sterk lijkt op het Andes-Indiase volk. De andere Ecuadoraanse Madonna's zijn meer van het gestileerde patroness-type, sober of elegant van uitdrukking. Maar de Indianen spreken over de Vrouwe van Quinche alsof ze een van de mensen is.

Als ze de verschillende processies bespreken, zijn ze geneigd te zeggen: "La pequenita (de kleine) zal vanavond in Calderon slapen." Of: "De Kleine rust uit van de hitte en vermoeidheid van de reis voordat ze zich kleedt voor de ceremonies in San Domingo." Iedereen die haar bezoekt en voor haar komt bidden, wil op de meest persoonlijke manier aan de dienst deelnemen. De pelgrims kopen stukjes katoen op stokjes, die buiten de kerken worden verkocht; dan borstelt de misdienaar de blauwfluwelen reismantel van de Madonna, die op het rek in het heiligdom staat. Het stokje met het katoen gaat terug naar de eigenaar die het koestert.

Aan de Maagd van Quinche worden vele wonderen toegeschreven en de Indianen vragen op haar voorspraak verschillende gunsten. Maar hun relatie met haar is buitengewoon intiem. We hebben veel voorbeelden gezien van mensen die Maria om bescherming vroegen. De Indianen van Quinche vormen daarop geen uitzondering, maar zij vertonen op hun beurt een zeldzame gevoeligheid van emotie. Hoog in het Andesgebergte bieden deze Indianen hun bescherming aan "de Kleine" die hun "delicate geliefde" is. Elk jaar eind november lopen duizenden mensen door de Quito-vallei om het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Quinche te bezoeken. Ze dragen fakkels of zaklampen en vertellen verhalen over wondergenezingen. In heel Ecuador zijn er veel andere heiligdommen waar mensen komen bidden voor een zieke of om te danken voor gezondheid en welvaart.

Andere bedevaartsoorden in Ecuador zijn:

  • Het heiligdom van de grot van de Maagd van Rocio in Cañar
  • De grot van La Paz in Carchi
  • Heiligdom van de Maagd van Liefde in Carchi
  • Heiligdom van de Water Virgin Santa in Tungurahua
  • Heiligdom van de Maagd van Huayco in Bolivar
  • Kerk The Swan in Loja
  • Bedevaartskerk van El Cisne, Ecuador