Onze Lieve Vrouw van Kazan

Feestdag: 24 juli en 4 november

Onze Lieve Vrouw van Kazan, ook wel Theotokos van Kazan genoemd (Rus: Казанская Богоматерь tr. Kazanskaya Bogomater '), was een heilig icoon van de hoogste status binnen de Russisch-orthodoxe kerk, die de Maagd Maria vertegenwoordigt als de beschermer en beschermvrouwe van de stad Kazan , en een palladium van heel Rusland, bekend als de Heilige Beschermster van Rusland.

Dit wonderbaarlijke icoon, ook wel bekend als de Theotokos van Kazan, wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in Constantinopel in de 13e eeuw voordat het naar Rusland werd gebracht. Toen de Turken Kazan innamen in 1438, was het icoon mogelijk verborgen. Ivan de Verschrikkelijke bevrijdde Kazan in 1552 en de stad werd in 1579 door brand verwoest.

De brand in de stad, die begon in het huis van een plaatselijke koopman. Na de verwoesting begon zijn jonge dochter te dromen van een icoon van de Maagd Maria, verborgen in het puin. Haar familie negeerde haar verhalen, maar toen de droom van de meisjes bleef terugkeren, besloot ze op zoek te gaan naar het verborgen icoon. Nadat ze de ruïnes van het huis van haar vader had onderzocht, vond ze het icoon diep onder de oven verborgen. Het was in onberispelijke staat en werd al snel geassocieerd met verschillende wonderen.

In de nacht van 29 juni 1904 werd het icoon gestolen uit het Kazan-klooster van de Theotokos (ru) in Kazan, waar het eeuwenlang had gestaan ​​(het gebouw werd later opgeblazen door de communistische autoriteiten. Dieven begeerden blijkbaar het goud van het icoon. frame, dat was versierd met vele waardevolle juwelen. Enkele jaren later arresteerde de Russische politie de dieven en herstelde het frame. De dieven verklaarden oorspronkelijk dat het icoon zelf in stukken was gesneden en verbrand, hoewel een van hen uiteindelijk bekende dat het was ondergebracht in een klooster in de wildernis van Siberië. Van dit klooster werd echter aangenomen dat het nep was en de Russische politie weigerde het te onderzoeken, met de logica dat het erg ongelukkig zou zijn om een ​​nepicoon te vereren alsof het authentiek was. De orthodoxe kerk interpreteerde de verdwijning van het icoon als een teken van tragedies die Rusland zouden teisteren nadat het beeld van de heilige beschermster van Rusland verloren was gegaan. kwaad van de revolutie van 1905, evenals de nederlaag van Rusland in de Russisch-Japanse oorlog van 1904-1905, tot ontheiliging van haar imago.

Fátima afbeelding

Na de Russische revolutie van 1917 werd gespeculeerd dat het originele icoon in feite bewaard was gebleven in Sint-Petersburg. Naar verluidt werd een icoon van Onze Lieve Vrouw van Kazan gebruikt in processies rond de vestingwerken van Leningrad tijdens het beleg van Leningrad (1941-1944) tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een andere theorie stelde voor dat de bolsjewieken het beeld in het buitenland hadden verkocht, hoewel de Russisch-orthodoxe kerk dergelijke theorieën niet accepteerde. De geschiedenis van het gestolen icoon tussen 1917 en 1953 is onbekend. In 1953 kocht Frederick Mitchell-Hedges een icoon van Arthur Hillman. Hoewel de status van het icoon als het originele Kazan-icoon betwist bleef, bleef Cyril G.E. Bunt concludeerde "dat het het werk is van een grote iconenschilder uit de 16e eeuw [...] dat de pigmenten en het hout van het paneel perfect bewaard zijn gebleven, zoals uitputtende röntgenonderzoeken hebben bewezen, en met de jaren zachter zijn geworden", wat suggereert dat hoewel het een kopie was van het originele icoon, het niettemin het originele icoon was dat Pozharski in 1612 droeg. Het werd tentoongesteld op de World Trade Fair in New York in 1964-1965. Op 13 september 1965 brachten leden van het Blauwe Leger van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima de nacht door in het paviljoen in New York in aanbidding van de icoon. Het Blauwe Leger kocht het icoon uiteindelijk van Anna Mitchell-Hedges voor $ 125.000 in januari 1970, en het icoon werd vastgelegd in Fátima, Portugal.

In 1993 werd de icoon uit Fátima aan paus Johannes Paulus II geschonken, die hem naar het Vaticaan bracht en hem in zijn studeerkamer liet installeren, waar hij hem elf jaar lang vereerde. In zijn eigen woorden: "het heeft bij mij een thuis gevonden en heeft mijn dagelijkse dienst aan de kerk met zijn moederlijke blik begeleid". St. John Paul II wilde Moskou of Kazan bezoeken om de icoon persoonlijk terug te geven aan de Russisch-orthodoxe kerk. Toen het Patriarchaat van Moskou dit plan verwierp, presenteerde de paus de icoon in augustus 2004 onvoorwaardelijk aan de Russische Kerk. Op 26 augustus 2004 werd hij ter verering tentoongesteld op het altaar van de Sint-Pietersbasiliek en vervolgens overgeleverd aan Moskou. Op de volgende feestdag van het heilige icoon, 21 juli 2005, plaatsten patriarch Alexius II en Mintimer Shaymiev, de president van Tatarstan, het in de Annunciatie Kathedraal van het Kazan Kremlin (ru).

Het icoon is verankerd in de Kathedraal van de Verheffing van het Heilige Kruis, onderdeel van het voormalige klooster van de Theotokos (opnieuw opgericht als klooster in 2005), op de plek waar het originele icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Kazan werd gevonden, en Er zijn plannen om van de andere gebouwen van het klooster een internationaal pelgrimsoord te maken.