Onze Lieve Vrouw van Kalwaria

Het schilderij werd gekroond op 15 augustus 1887

Heilige Moeder van Kalwaria, bid voor ons

Het schilderij van de Heilige Moeder van Kalwaria Zebrzydowska huilde met bloederige tranen op 3 mei 1641 en werd op wonderbaarlijke wijze overgebracht naar het Heiligdom in Kalwaria Zebrzydowska. Het schilderij van de Heilige Moeder van Kalwaria Zebrzydowska bevond zich in het begin in een herenhuis dat toebehoorde aan Stanisław uit Brzezia Paszkowski. Gebeden voor dit schilderij waren in de vroege ochtend en in de schemering. Ze baden elke dag wat typerend was voor herenhuizen in Polen.

Het is vermeldenswaard dat het christendom in Polen eerst werd ontvangen door de soeverein Mieszko (966), en daarna door andere personen uit zijn omgeving, door magnaten: de Poolse adel en graven. In navolging van het voorbeeld van de hoogst opgeleide personen in die tijd, begonnen ook andere Polen de doop te ontvangen.

De dagelijkse vrome familie Paszkowscy en hun huishoudelijke dienst baden voor het prachtige schilderij van de Heilige Moeder. Op vrijdag 3 mei 1641 begon het schilderij van de Heilige Moeder te huilen door bloederige tranen. Een priester die kwam, erkende dat dit het resultaat is van de activiteit van de Heer en drong erop aan dat de heer Paszkowski het schilderij naar de kerk in Marcyporęba zou brengen.

Op zaterdag, op 4 mei, arriveerden veel mensen die de tranen van de Heilige Moeder wilden zien. Het zorgde ervoor dat meneer Paszkowski besloot het schilderij de volgende dag, dat wil zeggen op zondag, naar de kerk te brengen.

Na zijn bekentenis begon de heer Paszkowski aan een reis om het schilderij naar Marcyporęba te brengen. Op dat moment leidde een onzichtbare hand hem echter in een andere richting. Hij zwierf lange tijd rond met dit schilderij en bereikte uiteindelijk het heiligdom in Kalwaria Zebrzydowska.

In het begin kregen de monniken echter geen toestemming om het schilderij in de kerk te plaatsen. Op 4 oktober 1658 (17 jaar later) gaf een bisschop van Kraków Mikołaj Oborski toestemming om het schilderij naar de kerk te dragen.

Kort daarna stichtte magnaat Michał Zebrzydowski de kapel voor dit wonderbaarlijke schilderij, in welke kapel dit schilderij tegenwoordig is.

De bekroning van het schilderij vond plaats op 15 augustus 1887. Paus Leo XIII stemde in met de bekroning van het schilderij.

Het schilderij van de Heilige Moeder van Kalwaria Zebrzydowska werd ook aanbeden door paus Johannes Paulus II, die werd geboren in het naburige Wadowice en vaak bad voor dit wonderbaarlijke schilderij in het heiligdom in Kalwaria Zebrzydowska.