Onze-Lieve-Vrouw van Matara


Sri Lanka

Weggespoeld Mariabeeld ongeschonden teruggevonden

Het veelvereerde beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Matara in Sri Lanka, dat op Tweede Kerstdag 2004 in de alles verwoestende vloedgolf werd meegesleurd, is teruggevonden.

Behoed voor groter onheil

Volgens pastoor Charles Hewawasamhe zijn de katholieken van het bedevaartsoord Matara ervan overtuigd dat het beeld hen voor nog groter onheil heeft behoed. Zij meenden dat de eerste vloedgolf alleen een waarschuwing was. Daarna duurde het volgens hen dankzij het Mariabeeld nog tien tot vijftien minuten voor de tweede, veel gevaarlijkere golf, opdook.

Meegesleurd

De eerste golf stootte het Mariabeeld van zijn plek in de kerk. Uiteindelijk kwam het vereerde object in een tuin terecht. Ondertussen hadden de meeste dorpsbewoners al een veilig onderkomen gevonden. Van de tweehonderd parochianen van Matara lieten er "slechts" 18 het leven. Een jongen van twaalf jaar zag nog hoe het beeld door de golven richting Indische Oceaan werd meegesleurd. Enkele dagen later werd het in de achtertuin van een boeddhist teruggevonden. De man gaf het beeld prompt aan de kerk terug.

België

In 1907 werd het beeld, verpakt in een houten krat, door vissers uit Sri Lanka uit de zee opgevist. Het beeld bleek niet door zeewater aangetast. Tot op vandaag blijft het onduidelijk waar het precies vandaan kwam, al staat vast dat het in België werd gemaakt. Toen het later na restauratie in België opnieuw naar Sri Lanka terugkeerde, zonk de boot waarmee het werd verscheept. Twee weken later dook het beeld op een andere boot op, te midden van vracht die per vergissing aan boord was gehesen.

Wonderbaarlijk

Ieder jaar wordt op 8 september - telkens door meer dan tweeduizend gelovigen - de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Matara gevierd. De recente gebeurtenissen hebben het geloof in de wonderbaarlijke kracht van het Mariabeeld alleen maar versterkt. Toen het door de golven werd meegesleurd, verloor het wel zijn juwelen, maar niet zijn kroontje. Het liep ook nauwelijks schade op.

Artikel met toestemming overgenomen uit "Katholiek Nederland" van 11 januari 2005.
© 2005 Katholiek Nederland, Site van de Katholieke Kerkprovincie
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever