Heilige Lazarus van Bethanië

Eerste eeuw

Feestdag: 29 juli

Lazarus werd geboren in Bethanië, een klein stadje in de buurt van Jeruzalem. Hij was de broer van Mary en Martha van Bethanië. De zusters zijn echt onmiddellijk geïdentificeerd: "Maria was degene die de Heer had gezalfd met geparfumeerde olie en zijn voeten droogde met haar haar". Jezus kende zijn vader Simon en bezocht hun huis elke keer als hij in de buurt was. Hij ontwikkelde zo een hechte vriendschap met Lazarus, die zijn leer en idealen volgde.

Op dertigjarige leeftijd werd Lazarus erg ziek. Hij stierf en werd de volgende dag begraven. Jezus wachtte twee dagen nadat hij de boodschap van de zusters had ontvangen, voordat hij naar Bethanië vertrekt. Hij kon niet de reis van ongeveer 30 mijl in één dag hebben gemaakt, en daarom waren delen van twee dagen vereist. Toen Jezus arriveerde, had Lazarus al vier dagen in het graf gelegen.

Jezus ging naar de grot waar Lazarus werd begraven en gebood hem 'naar buiten te komen', en dat deed hij. Het wonder in het evangelieverslag inspireerde sommige joden om Jezus als de Messias te accepteren. Door velen wordt dit beschouwd als het grootste wonder van Christus.

Later werd hij de eerste bisschop van Citium, het huidige Larnaca op Cyprus. Daar werd zijn graf in 890 ontdekt. ​​Zijn relikwieën werden door de keizer naar Constantinopel verwijderd. Van daaruit werden de relikwieën door de Fransen overgebracht naar Marseille.

Bescherming: melaatsen, lepra, Orde van Sint Lazarus