Zalige Helena (Jolenta) van Silezie

1235 - 11-6-1298

Feestdag: 11 en 12 juni

De zalige Jolenta van Polen (ook bekend als Helen) was de dochter van koning Béla IV van Hongarije en Maria Laskarina. Ze was de zus van de heilige Margaretha van Hongarije en de heilige Kinga (Cunegunda). Een van haar tantes van vaderskant was de grote Franciscaanse heilige, Elizabeth van Hongarije.

Leven

Als jong meisje werd Jolenta naar Polen gestuurd om privéles te krijgen onder toezicht van haar zus, Kinga, die getrouwd was met de hertog van Polen. In 1257, toen ze Polen bezocht, werd ze aangemoedigd om met Bolesław de Vrome te trouwen, wat ze deed. Ze kregen drie dochters:
Elisabeth van Kalisz (1263-28 september 1304); trouwde met Henry V, hertog van Legnica.
Hedwig van Kalisz (1266-10 december 1339); trouwde met Władysław I the Elbow-high, King of Poland.
Anna van Kalisz (geboren 1278, overlijdensdatum onbekend); een non in Gniezno.

Tijdens haar huwelijk stond ze bekend om haar geweldige diensten aan de armen, maar ook als een belangrijke weldoener van de kloosters, broeders en ziekenhuizen. Haar man gaf haar zoveel steun in haar goede doelen dat hij de bijnaam "de Vrome" kreeg. Ze werd weduwe in 1279.

Religieus werk

Na de dood van Boleslaus trokken Jolenta en Kinga, samen met een van Jolenta's dochters, Anna, zich terug in het Poor Clare-klooster dat Kinga in Sandez had gesticht. Gedwongen om te verhuizen vanwege gewapende conflicten in de regio, stichtte Jolenta een nieuw klooster in Gniezno. Kort voor haar dood werd ze overgehaald om overste van de gemeenschap te worden.

Verering

Ze is uitgeroepen tot kandidaat voor heiligheid. Haar zussen, Kinga en Margaret, zijn al heilig verklaard.