Heilige Gervasius en Protasius

Feestdag: 19 juni

Gervasius en Protasius zijn twee christelijke martelaren, waarschijnlijk uit de 1e eeuw. Ze worden door de Katholieke Kerk en de Oosters-orthodoxe Kerk als heiligen vereerd.
 
Hun ouders waren de heilige Vitalis en de heilige Valeria van Ravenna.
 
Zij stierven de marteldood te Milaan in de eerste eeuw. Volgens het Romeins martelarenboek werd Gervasius op last van rechter Astasius gegeseld met een zweep waaraan loden kogeltjes waren bevetigd. Protasius zou na stokslagen zijn onthoofd.
 
Zij werden beroemd in de hele de westerse Kerk sinds Ambrosius, bisschop van Milaan (373-397), hun gebeente onder een kerkvloer ontdekte. Hij liet hun relikwieën overbrengen naar zijn nieuwe kerk in Milaan (de latere Sant’ Ambrogio). Tijdens het transport genas een blinde door een wonder. Bij hun graf gebeurden vele wonderen. Zo werd een man die door de duivel was bezeten en in het graf van de broers werd gelaten, krachtig naar buiten geslingerd omdat de duivel niet tegen de relieken op kon. In de 12e eeuw kwamen enkele relieken naar Breisach (bij Freiburg).
 
Gervasius en Protasius zijn de beschermheiligen van Milaan, van de Duitse stad Breisach am Rhein en van de hooiers. Ze worden aangeroepen voor de opsporing van dieven.