Heilige Gemma Galgani

De Lely van Lucca - De Maagd van Lucca

Feestdag: 11 april

Gemma Umberta Maria Galgani (Camigliano di Capannori, Lucca, Toscane, 12 maart 1878 – Lucca, 11 april 1903) is een Italiaanse rooms-katholieke heilige.

Leven

Gemma Galgani was de dochter van Enrico di Carlo Galgani, een arme apotheker en Aurelia Landi. Zij leed veel vanwege haar slechte gezondheid en door het feit dat ze zichzelf niets toestond. Ze at nauwelijks, ze sliep weinig en op de kale grond, en soms verwondde ze zichzelf. Op een dag had Gemma Galgani een visioen waarin de Heilige Gabriël van de Moeder van Smarten tot haar sprak. Deze heilige was in 1862 overleden, maar verrichtte in dit visioen een postuum wonder door Gemma te genezen van haar tuberculose. Gemma beleefde veel extases en bovennatuurlijke ervaringen. Vanaf 1899 had zij stigmata die op één moment in de week zichtbaar waren, en die ze elke week terug kreeg. In 1900 kwamen hier ook de hoofdwonden van de doornenkroon van Jezus Christus bij. Vanaf 1901 zou ze ook wekelijks de wonden van de geseling te verduren hebben gekregen en dagelijks haar engelbewaarder hebben gezien.

Verering

Galgani werd, ondanks verzet vanwege de aard van haar bovennatuurlijke ervaringen, in 1940 heilig verklaard. Daarna kwam haar verering, ook in Nederland, razendsnel op gang. Zo werden al in de jaren veertig pasgeboren kinderen direct naar haar vernoemd. Gemma is de patrones van de apothekers en de drogisten. Zij wordt speciaal vereerd door de kloostercongregatie der Passionisten, waar zij zelf ook had willen intreden. De Gemmakapel in Sittard met het bijbehorende klooster voor vrouwelijke passionisten, gesticht in 1939, is een bedevaartsoord.In de Gemmakapel in Sittard wordt nog steeds jaarlijks het Gemmatriduüm gevierd op 12, 13 en 14 mei (de feestdag van de Heilige Gemma). Een fervent vereerder was de bekende cabaretier Toon Hermans, wiens uitvaart verzorgd werd in de Gemmakapel.

Heiligdom van Gemma Galgina, Via di Tiglio, 271, 55100 Lucca LU, Italië

 

Gemma Galgani, kerk Lucca

 

De graftome van Gemma Galgani in Lucca, Italië

Bron: Wikipedia