Heilige Etheldreda van Ely

636 à 640 - 679

Feestdag: 23 juni

Ook bekend als: Audrey, Æthelthryth, Ethelreda, Edilthride, Ediltrudis, Edeltrude

Prinses Etheldreda was een vrouw van adellijke afkomst. Ze werd geboren in 630 na Christus in Exning, Suffolk, als dochter van koning Anna van East Anglia en koningin Hereswide van Engeland. Het was haar ambitie om een ​​non te worden zoals haar zussen, maar ze was voorbestemd om dit doel niet te bereiken totdat ze twee keer getrouwd was.

In 652 na Christus, op 14-jarige leeftijd, was Etheldreda getrouwd met Tonbercht, de prins van de Zuid-Gyrvii, wiens grondgebied grenst aan East Anglia. Hij gaf haar het eiland Ely als huwelijksgeschenk. Ze slaagde er echter in haar man over te halen een gelofte van eeuwige maagdelijkheid te respecteren die ze voor haar huwelijk had afgelegd. Na drie jaar samen te zijn geweest, stierf Tonbert in 655 na Christus.Na zijn dood ging Etheldreda met pensioen op het eiland Ely.

Dit geluk was maar van korte duur, omdat Egfrid, de machtige koning van Northumbria, haar zo gretig onder druk zette dat ze in 660 na Christus gedwongen werd een tweede huwelijk te sluiten.Etheldreda was op dat moment dertig jaar oud. Deze tweede echtgenoot, die toen nog maar 16 jaar oud was, was aanzienlijk jonger dan zij. Hij was het ermee eens dat ze maagd moest blijven, zoals in haar vorige huwelijk, maar 12 jaar later wenste hij dat hun echtelijke relatie normaal was.

In plaats van haar roeping op te geven, vluchtte Etheldreda, hoewel ze inmiddels koningin was, naar haar eigendom, het 'eiland Ely'. Haar biechtvader, St. Wilfrid, bisschop van York, verdedigde haar keuze tegen koning Egfrid. Het huwelijk werd nietig verklaard en St. Wilfrid schonk haar de sluier in 671 n.Chr. Hier bouwde Etheldreda in 672 n.Chr. Een groot dubbel klooster. Wilfred, die zijn oude vriend nooit uit het oog verloor, maakte haar abdis en gaf de sluier aan haar eerste nonnen. Ze bestuurde zelf het klooster en was door haar voorbeeld een levende regel van perfectie voor haar zusters

Etheldreda stierf in Ely, 23 juni 679, aan een enorme en onooglijke tumor in haar nek. Na haar dood in 679 verspreidde de toewijding aan haar zich snel, toen mensen hulp en gunsten ontvingen door waarvan ze ervan overtuigd waren dat het haar krachtige tussenkomst in de hemel was.

Zeventien jaar na haar dood bleek haar lichaam onomkoopbaar. De linnen doeken waarin haar lichaam was gewikkeld, waren nog net zo vers als op de dag dat ze begraven was. Haar lichaam werd in een stenen sarcofaag van Romeinse oorsprong geplaatst, gevonden in Grantchester en herbegraven. Bij de Reformatie werden al hun heiligdommen vernietigd en de onvergankelijke lichaamsdelen werden verspreid. Toen haar heiligdom in de kathedraal van Ely werd verwoest, werd de hand van de heilige koningin Etheldreda bewaard door een vroom katholiek gezin. Deze hand wordt vereerd in de kerk van Saint Etheldreda, Ely Place, Londen

Beschermvrouw: Cambridge University, nekaandoeningen, keelaandoeningen, weduwen.