Heilige Elisabeth van Portugal

1271-1336

Ook bekend als: Elisabeth van Aragon, Isabel van Portugal; Isabella van Portugal

Memorial: 4 juli; voorheen 8 juli

Prinses Elisabeth werd geboren in 1271 in Aragon, Spanje. Ze was de dochter van koning Pedro III van Aragon en Constantia, achterkleindochter van keizer Frederik II. Toen ze twaalf was, werd ze uitgehuwelijkt aan Dennis, koning van Portugal en dus koningin van Portugal, voordat ze een tiener was. Hoewel haar man ontrouw was, bad ze dat hij van gedachten zou veranderen. Elisabeth werd een heilige vrouw. Elisabeth gaf haar koning twee kinderen, een dochter Constance, die trouwde met Ferdinand IV van Castilië, en een zoon Afonso (later Afonso IV van Portugal).

Net als haar oudtante Saint Elisabeth van Hongarije, naar wie ze werd vernoemd, wijdde Saint Elisabeth van Portugal haar leven aan de armen. Haar liefdadigheidswerken waren uitstekend. Ze richtte instellingen op voor zieken, reizigers, eigenzinnige vrouwen en verlaten baby's. Ze richtte een klooster voor nonnen op en zorgde voor bruidsschat voor arme bruiden. Deze vriendelijke vrouw was ook een vredestichter tussen leden van haar eigen familie en tussen naties. Elisabeth slaagde erin een langdurige vete tussen haar man en haar zoon te beëindigen en slaagde erin om vóór zijn dood in 1324 een verandering in de gezindheid van haar man teweeg te brengen.

Haar man Dennis stierf in 1325. Elisabeth trok zich toen terug in een klooster van de Orde der Clarissen, dat ze in Coimbra had gesticht. Ze nam de
gewoonte over van de franciscaner derde orde, bekend als tertiarissen en wilde de rest van haar leven in het donker aan armen en zieken wijden.

Elisabeth leefde nog elf jaar en stierf op 4 juli 1336. Ze stierf op 65-jarige leeftijd, terwijl ze vrede sloot tussen haar kinderen. Ze werd begraven in Coimbra, Portugal, en na haar dood vonden er veel wonderen plaats bij haar graf.

Elisabeth werd heilig verklaard: 25 mei 1625 door paus Urbanus VIII.

De rozen die Elisabeth in haar schoot draagt, verwijzen naar de belangrijkste legende over haar leven. De koningin deelde vaak aalmoezen uit aan de armen

Beschermheilige:
liefdadigheidsverenigingen,liefdadigheidsarbeiders, liefdadigheidsinstellingen, moeilijke huwelijken, valselijk beschuldigde mensen,  slachtoffers van overspel, slachtoffers van jaloezie, slachtoffers van ontrouw.

Gebed

Vader van vrede en liefde,
je gaf Sint Elisabeth de gave om vijanden te verzoenen.
Met behulp van haar gebeden
geef ons de moed om te werken voor vrede onder de mensen,
opdat wij de zonen van God mogen worden genoemd.
We vragen dit door onze Heer Jezus Christus, Uw Zoon,
die leeft en regeert met jou en de Heilige Geest,
één God, voor altijd en altijd.
Amen.