Heilige Dulce Lopes Pontes

Heilige Dulce Lopes Pontes (1914-1992)

Feestdag: 13 augustus

Dulce Lopes Pontes, geboren als Maria Rita de Souza Brito Lopes Pontes is ook bekend als Irmã Dulce (Zuster Dulce) Pontes. Ze wordt wel de Goede Engel van Bahia, de Moeder Teresa van Brazilië en de Heilige Dulce van de Armen (Santa Dulce dos Pobres) genoemd om haar enorme inzet voor de armen in de armste wijken van Bahia, Brazilië. 

Zuster Dulce gaf Paulo Coelho te eten

De bekende Braziliaanse schrijver Paulo Coelho maakte via sociale netwerken bekend meer dan 200.000 euro te hebben gedoneerd aan de ‘Zuster Dulce Sociale Werken’.

In een interview vertelde hij onlangs dat hij die organisatie regelmatig steunt, omdat Zuster Dulce er voor hem was toen hij hulp nodig had. “Ik bedelde in Bahia, ik was van huis weggelopen, en zij gaf me te eten.”

Toewijding aan daklozen en zieken

Zuster Dulce werd in 1914 geboren in de Braziliaanse deelstaat Bahia. Ze wordt vereerd omdat ze het comfort van een leven in een middenklasse-gezin opgaf om zich toe te wijden aan de daklozen en zieken.

In 2011 werd ze met pauselijke goedkeuring zalig verklaard door kardinaal Geraldo Majella Agnelo, de eerste stap naar heiligheid. In mei 2019 erkende paus Franciscus, tijdens een audiëntie bij de Congregatie voor de Oorzaken van de Prefect van de Heiligen Giovanni Angelo Becciu, het tweede wonder dat nodig was om haar officieel heilig te verklaren. Ze werd formeel heilig verklaard op 13 oktober 2019, waarmee ze de eerste Braziliaanse vrouwelijke heilige werd.