De Heilige maagd van Coromoto

Beschermvrouw van Venezuela

Feestdag: op 2 februari en 8 en 11 september

Elk Latijns-Amerikaans land heeft een speciaal beeld van de Maagd Maria dat het vereert als zijn nationale patroonheilige. Deze afbeeldingen van Onze-Lieve-Vrouw worden vereerd met een diepe liefde die nauw verbonden is met de nationale identiteit, en de tradities en legendes die rond deze afbeeldingen zijn ontstaan, weerspiegelen vaak de historische reizen, het verdriet en de hoop van het Latijns-Amerikaanse volk. De patroonheilige van Venezuela is de Maagd van Coromoto.

Toen de Spanjaarden rond 1591 in de regio Guanare aankwamen, besloot een groep Indianen van de Coromoto-stam hun land te verlaten en naar de Tucupido-rivier te vluchten, omdat ze niets te maken wilden hebben met de blanken of met de religie die ze met zich meebrachten. Vijftig jaar later, nog steeds met behoud van hun onafhankelijkheid, woonden de Indianen in een klein dorp niet ver van de stad van de Spanjaarden. Beide groepen leefden in vrede, maar bleven van elkaar geïsoleerd tot 1651, toen het hoofd van de Coromotos en zijn vrouw een buitengewoon visioen kregen: in het ravijn van de Tucupido-rivier. Op het water keek een mooie dame ernaar met een liefdevolle uitdrukking op haar gezicht; het kleine kind dat ze droeg, glimlachte ook vriendelijk. De mysterieuze dame riep het Indiaanse opperhoofd bijeen en zei tegen hem: "Verlaat het bos met je mensen en ga naar de blanken om het water op het hoofd te ontvangen en zo de hemel binnen te gaan."

Onder de indruk van wat hij heeft gezien en gehoord, besloot het opperhoofd de mooie dame te gehoorzamen en leidde hij zijn stam naar een opleiding in de christelijke religie. Maar de indiaan, gewend aan de vrijheid van de bossen, kan niet wennen aan de nieuwe manier van leven en keert met zijn gezin terug naar zijn dorp. De dame verscheen weer, dit keer in de nederige hut van de Indiaan. Hoewel de Maagd zichzelf presenteerde omringd door een stralende uitstraling, wier stralen de hut met vuur vulden, slaagde ze er niet in de chief te verplaatsen, die geïrriteerd probeerde haar eruit te gooien en nam zelfs zijn wapens in de hand met de bedoeling de ongelegen dame te bedreigen.

Toen hij boos zijn hand uitstak om haar op te vangen, verdween ze voor zijn ogen. Een kleine heilige kaart, waarop de afbeelding van de Vrouwe was gedrukt, werd achtergelaten in de gesloten vuist van de Coromoto-indiaan.

De Maagd van Coromoto is een klein relikwie van 27 millimeter hoog en 22 breed. Het materiaal van de heilige kaart kan perkament of zijdepapier zijn. De Maagd is zittend geschilderd, en op haar schoot zit het Kind Jezus. Het lijkt te zijn getekend met een fijne pen, geschetst als een portret in Oost-Indische inkt met stippen en streepjes. De Maagd en het Kind kijken recht vooruit; hun hoofden opgericht met koninklijke kronen op hen. De achterkant van de troon die hen ondersteunt, heeft twee kolommen die met elkaar zijn verbonden door een boog. De schouders van de Maagd zijn bedekt met een karmozijnrode mantel met donkerpaarse reflecties, en een witte sluier valt symmetrisch over haar haar. Ze draagt ​​een strokleurige tuniek en het Kind een witte. Het beeld wordt bewaard in een rijkelijk versierde monstrans waar het wordt gepresenteerd ter verering van de gelovigen.

Op verzoek van de bisschoppen van de natie verklaarde Pius XII op 7 oktober 1944 haar "beschermvrouwe van de Republiek Venezuela" en haar canonieke kroning werd gevierd op de derde honderdste verjaardag van haar verschijning, op 11 september 1952. Zijne Eminentie kardinaal Manuel Arteaga Betancourt, aartsbisschop van Havana, die paus Pius XII vertegenwoordigt, kroonde het heilige beeld van Onze Lieve Vrouw van Coromoto. De Venezolanen vieren hun patrones elk jaar bij drie verschillende gelegenheden: op 2 februari en 8 en 11 september. Het Nationaal Heiligdom van de Maagd van Coromoto, ontmoetingsplaats van grote bedevaarten, werd op 24 mei 1949 door paus Pius XII tot basiliek uitgeroepen.

Gebed tot Onze Lieve Vrouw van Coromoto

Meest Heilige Maagd, Moeder van Coromoto, hemelse Patrones van Venezuela, bevrijd ons vaderland van de klauwen van het communisme en het socialisme
Amen.