De heilige maagd van Copacabana

Beschermvrouw van Bolivia

Feestdag: 5 augustus

Waar het deel uitmaakt van Bolivia, dringt het schiereiland Copacabana het Titicacameer binnen in de buurt van de eilanden van de zon en de maan, heilige plaatsen van de Inca's. Hier, op 4800 meter boven zeeniveau, ontstond de toewijding aan de "Allerheiligste Maagd de la Candelaria, Onze Lieve Vrouw van Copacabana". Dit beeld van de Maagd Maria is 1,20 meter hoog, is gemaakt van gips en vezels van de maguey-boom, is volledig bedekt met bladgoud, behalve het gezicht en de handen; de kledingstukken reproduceren de kleuren en kleding van een Inca-prinses. Haar zachte uitdrukking - en die van het Kind dat ze vasthoudt alsof het op het punt staat te vallen - doet denken aan de kenmerken van de inwoners van de regio. Het beeld is het werk van Francisco Tito Yupanqui, een afstammeling van de Inca Huayna Capac. De oorspronkelijke vorm wordt permanent verborgen door rijke gewaden en mantels, en het uitgesneden haar is bedekt met een pruik. Het beeld verlaat de basiliek nooit; een kopie wordt gebruikt voor processies.

De eerste pogingen van deze onervaren beeldhouwer werden afgewezen, maar uiteindelijk produceerden zijn liefde en doorzettingsvermogen dit beeld van de Maagd die op 21 februari 1583 nederig op de troon werd gezet in een arme kerk van Adobe, waardoor het een van de oudste Maria-heiligdommen in Amerika is. Door de eeuwen heen werd het beeld overladen met kostbare juwelen en de kerk met schatten die later werden geplunderd door presidenten, dictators en generaals. Momenteel heeft het beeld, dat de quechua- en aimara-indianen "La Coyeta" noemen, rijke juwelen om haar nek, handen en oren, de gaven van haar toegewijden. In haar rechterhand houdt ze een rieten mand en een wapenstok, het geschenk en aandenken aan het bezoek van de onderkoning van Peru in 1669.

Het huidige heiligdom dateert uit 1805. Het beeld werd gekroond tijdens het bewind van paus Pius XI en het heiligdom werd in 1949 tot basiliek gepromoveerd. In de loop der jaren ontving het veel dure geschenken, waarvan de meeste werden geplunderd door burgerlijke autoriteiten die snel geld nodig hebben.