Zalige Chiara Luce Badano

(1971-1990)

Feestdag: 29 oktober

In 1971, na meer dan 10 jaar te hebben gebeden en gehoopt op een baby, verwelkomden Ruggero en Teresa Badano uit Sassello, Italië, op 29 oktober 1971 in hun woonplaats Sassello, Italië, een klein meisje dat ze Chiara noemden.

Zelfs op vierjarige leeftijd leek Chiara zich bewust van de behoeften van anderen. Ze zou haar speelgoed sorteren om wat aan arme kinderen te geven, en ze zou nooit alleen de oude of kapotte weggeven. Ze nodigde minder bedeelde mensen uit in het huis van de familie voor vakanties en bezocht ouderen in een bejaardentehuis. Toen andere kinderen ziek waren en aan bed gekluisterd waren, bezocht Chiara hen. Ze hield van de verhalen van het evangelie en ging graag naar de mis. Ze was een gewoon, vrolijk meisje dat graag sportte, uitging, naar muziek luisterde en met vrienden omging en zich onderscheidde in de moed die ze putte uit haar geloof.

In de zomer van 1988 voelde Chiara tijdens het tennissen een steek van pijn in haar schouder. Eerst dacht ze er niets van, maar toen de pijn bleef aanhouden, onderging ze een reeks testen. De artsen ontdekten toen dat ze een zeldzame en pijnlijke vorm van botkanker had, osteogeen sarcoom. Als antwoord verklaarde Chiara eenvoudig: "Het is voor jou, Jezus; als jij het wilt, wil ik het ook."

Tijdens het hele behandelingsproces weigerde Chira morfine te nemen, zodat ze op de hoogte kon blijven. Ze vond het belangrijk om haar ziekte en pijn te kennen, zodat ze haar lijden kon offeren. Ze zei: "Het vermindert mijn helderheid en er is maar één ding dat ik nu kan doen: mijn lijden aan Jezus aanbieden omdat ik zoveel mogelijk wil delen in zijn lijden aan het kruis. Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis zou ze de tijd om te gaan wandelen met een andere patiënt die worstelde met een depressie. Deze wandelingen waren gunstig voor de andere patiënt, maar veroorzaakten veel pijn bij Chiara. Haar ouders moedigden haar vaak aan om te blijven en te rusten, maar ze antwoordde gewoon: "Ik zal in staat zijn om later te slapen."

Een van haar artsen, Antonio Delogu, zei: "Door haar glimlach en door haar ogen vol licht, liet ze ons zien dat de dood niet bestaat; alleen leven bestaat." Een vriend van de Focolare-beweging zei: "Eerst dachten we dat we haar zouden bezoeken om haar op de been te houden, maar al snel begrepen we dat wij in feite degenen waren die haar nodig hadden. Haar leven was als een magneet die ons aantrok aan haar."

Chiara hield haar moed erin, zelfs toen de zware chemotherapie ervoor zorgde dat haar haar uitviel. Als een lok van haar haar zou vallen, zou Chiara het gewoon aan God aanbieden, zeggende: "Voor jou, Jezus." Ze schonk ook al haar spaargeld aan een vriend die zendingswerk deed in Afrika. Ze schreef hem: 'Ik heb dit geld niet meer nodig. Ik heb alles.'

Om haar ouders voor te bereiden op het leven na haar dood, maakte Chiara dinerreserveringen voor Valentijnsdag nadat ze weigerden haar bed te verlaten en beval ze om pas na middernacht terug te komen. Met Kerstmis schreef ze: "Heilige Kerst 1990. Bedankt voor alles. Gelukkig Nieuwjaar," op een kerstkaart en verstopte het tussen een paar blanco kaarten zodat haar moeder het later zou kunnen vinden.

Tijdens een pijnlijke medische ingreep kreeg Chiara bezoek van een dame. Zoals ze de ervaring beschreef: "Toen de artsen begonnen met het uitvoeren van deze kleine, maar behoorlijk veeleisende procedure, kwam er een dame met een heel mooie en stralende glimlach binnen. Ze kwam naar me toe en nam me bij de hand, en haar aanraking vulde me met moed. Op dezelfde manier waarop ze arriveerde, verdween ze, en ik kon haar niet meer zien. Maar mijn hart was gevuld met een immense vreugde en alle angst verliet me. Op dat moment begreep ik dat als we altijd klaar voor alles, God stuurt ons veel tekenen van zijn liefde."

Chiara's geloof en geest zijn nooit afgenomen, zelfs niet nadat ze door de kanker niet meer kon lopen en een CAT-scan aantoonde dat alle hoop op genezing vervlogen was. Als reactie daarop zei ze eenvoudig: "Als ik moest kiezen tussen opnieuw lopen en naar de hemel gaan, zou ik niet aarzelen. Ik zou de hemel kiezen." Op 19 juli 1989 stierf Chiara bijna aan een bloeding. Haar geloof wankelde niet toen ze zei: "Vergiet geen tranen voor mij. Ik ga naar Jezus. Op mijn begrafenis wil ik niet dat mensen huilen, maar zingen met heel hun hart."

Kardinaal Saldarini, aartsbisschop van Turijn, Italië, hoorde over Chiara's ziekte en bezocht haar in het ziekenhuis. Hij vroeg haar: 'Het licht in je ogen is prachtig. Waar komt het vandaan?' Chiara antwoordde eenvoudig: "Ik probeer Jezus zoveel mogelijk lief te hebben."

Toen Chiara besefte dat ze niet beter zou worden, begon ze plannen te maken voor haar 'huwelijk' (haar begrafenis) met haar moeder. Ze koos de muziek, liedjes, bloemen en de voordrachten voor de mis. Ze wilde begraven worden in haar 'trouwjurk', een witte jurk met een roze taille, omdat haar dood haar in staat zou stellen de bruid van Christus te worden. Ze zei tegen haar moeder: "Als je me klaarmaakt, mam, moet je tegen jezelf blijven zeggen: 'Chiara Luce ziet nu Jezus.'" Voordat ze stierf, zei ze tegen haar moeder: "O, mama, jonge mensen ...jongeren ...zij zijn de toekomst. Zie je, ik kan niet meer rennen, maar wat zou ik graag de fakkel aan hen willen doorgeven, zoals op de Olympische Spelen! Jongeren hebben maar één leven en het is de moeite waard om het goed te besteden ."

Tijdens haar laatste uren deed Chiara haar laatste biecht en ontving ze de Eucharistie. Ze liet haar familie en vrienden met haar bidden: "Kom, Heilige Geest." Ze stierf om 4 uur op 7 oktober 1990 op de leeftijd van 18 jaar in Sassello, Italië, met haar ouders aan haar bed. Haar laatste woorden waren: "Dag mama, wees gelukkig, want dat ben ik." Tweeduizend mensen woonden haar begrafenis bij; de burgemeester van Sassello sloot de stad, zodat mensen aanwezig zouden kunnen zijn.

Chiara's reden voor heiligheid werd gepromoot door Livio Maritano, de voormalige bisschop van Acqui Terme, Italië, te beginnen in 1999. Het was door dit proces dat ze op 3 juli 2008 tot "Eerbiedwaardige" werd uitgeroepen. In december 2009 erkende paus Benedictus XVI het wonder van een jonge Italiaanse jongen wiens ouders bij Chiara tussenbeide kwamen om hem te genezen van meningitis die zijn organen vernietigde. Zijn artsen konden zijn plotselinge genezing niet medisch verklaren.

Chiara op werd 25 september 2010 door paus Benedictus XVI in Rome zaligverklaard.