Zalige Carlo Acutis

3 mei 1991 - 12 oktober 2006

Naamdag: 12 oktober

Carlo Acutis  was een Italiaanse rooms-katholieke tiener. Hij werd geboren op 3 mei 1991 in Londen, waar zijn ouders werkten. Slechts een paar maanden later verhuisden zijn ouders, Andrea Acutis en Antonia Salzano, naar Milaan.

Hij was vooral bekend door het documenteren van eucharistische wonderen over de hele wereld en het catalogiseren ervan op een website die hij zelf had gemaakt in de maanden voor zijn dood aan leukemie. Hij stond bekend om zijn opgewektheid en om zijn computervaardigheden, maar ook om zijn diepe toewijding aan de eucharistie, die een kernthema van zijn leven werd. Sinds de Wereldjongerendagen in Rio van 2013 kent de gelovige jeugd wereldwijd het verhaal van die cyberapostel.

Zijn grote vertrouwelinge was de Maagd Maria en hij bad dagelijks de rozenkrans voor Haar. Hij zei: “Ons doel is oneindig te zijn, niet eindig. De oneindigheid is ons vaderland. Wij werden altijd voor de Hemel voorzien”.

Toen Carlo in ok­to­ber 2006 ontdekte dat hij termi­naal ziek was, besloot hij zijn lij­den op te dragen aan Christus ten behoeve van de paus en de Kerk.

De oproepen tot zaligverklaring begonnen niet lang na zijn dood en kregen een aanzienlijke impuls in 2013 nadat de zaak was begonnen en hij de titel van Dienaar van God kreeg - de eerste stap op het pad naar heiligheid. [Paus Franciscus heeft hem op 5 juli 2018 tot eerbiedwaardig verklaard; dezelfde paus keurde een wonder goed dat hem wordt toegeschreven, waardoor Acutis zalig kan worden verklaard. De zaligverklaring vindt plaats op 10 oktober 2020 in Assisi.

Wonder nodig voor de zaligverklaring:

Een Braziliaans kind genas in 2013 miraculeus van een dodelijke alvleesklierziekte nadat hij tot Acutis had gebeden – daarmee was er een wonder, nodig voor de zaligverklaring. 

Zie ook de site, die hij heeft gemaakt: http://www.miracolieucaristici.org/

Carlo Acutis overleed op 12 oktober 2006 te Monza, Italië Hij werd begraven op 6 april 2019 te Santa Maria Maggiore, Assisi, Italië.

Toekomstige patroonheilige voor de jeugd, studenten en het internet.

Laatste nieuws:

Paus Franciscus heeft op 10 oktober 2020, Carlo Acutis zaligverklaard in Assisi, Italië.

Paus Franciscus heeft op 23/05/2024 een tweede wonder op voorspraak van de zalige Carlo Acutis erkend, waardoor hij nu heiligverklaard kan worden. Dat zal hoogstwaarschijnlijk gebeuren in 2025. Carlo Acutis wordt daarmee de eerste heilige millennial in de Kerk.