Heilige Agnes van Bohemen

1211 - 6 maart 1282

Feestdag: 2 maart

Agnes van Bohemia or Agnes van Praag was born on January 20, 1211 in Prague, Czech Republic.Agnes van Bohemen of Agnes van Praag werd geboren op 20 januari 1211 in Praag, Tsjechië. Zij was de jongste dochter van koning Ottokar I van Bohemen en Constance van Hongarije. Ze was de nicht van Elisabeth van Thüringen. Op 3-jarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan de zoon van de hertog van Silezië. Enkele jaren later stierf deze, waardoor een huwelijk nooit heeft plaats gevonden.

Als kind kreeg ze onderwijs in het cisterciënzer klooster van Treinitz en was verloofd met keizer Frederik II van Duitsland. Ze weigerde dit huwelijk, wat Frederick boos maakte, maar na verloop van tijd begon hij haar beslissing te begrijpen en merkte op: "zij heeft ze de koning van de hemel gekozen."

Agnes was diepgelovig en wees belangrijke huwelijkskandidaten van de hand. Na de dood van haar vader in 1230, kon zij eindelijk haar roeping volgen. Zij trad zelf in bij de clarissen, de franciscaner kloosterorde, die het klooster van de heilige Verlosser in Praag binnenging, dat ze had gesticht.

Hoewel ze elkaar nooit hebben ontmoet, hielden zij en de heilige Clara van Assisi twintig jaar lang een uitgebreide correspondentie bij, en sommige brieven zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Agnes bewerkte ook de oprichting van het eerste klooster van de Kruisheren met de Rode Steen, de enige Boheemse kloosterorde. 

Zij zou wonderbaarlijke genezende eigenschappen en extatische visioenen hebben gehad. Zo voorspelde ze de overwinning van haar broer Wenceslaus op de hertog van Oostenrijk. Agnes gaf veel geld aan de armen. Ze vond het ook heerlijk om voor de andere zusters te koken en de kleren van melaatsen te verstellen. 

Zij overleed op 2 maart 1282 in Praag, Tsjechië.

Agnes werd zalig verklaard in 1874 door paus Pius IX en op 12 november 1989 heilig verklaard door paus Johannes Paulus II.

Beschermvrouwe van Tsjechië