Heilige Adalbert van Praag (Pools: Wojciech)

De belangrijkste beschermheer van Polen (ca. 956-997)

Feestdag: 23 april

Ook bekend als: Wojciech Sławnikowic, Adalbert Sławnikowic

Hij werd geboren in 956 in Libice. Hij was de zoon van de Tsjechische prins Sławnik uit de familie Sławnikowicz, verwant aan onder meer met de Saksische Otton-dynastie. Volgens tijdgenoten werden de goederen van Sławnik bijna als een staat beschouwd - de Praagse kroniekschrijver Kosmas noemt het een vorstendom in zijn "Tsjechische kroniek". Hun ligging tussen de Tsjechische Republiek en Polen was de oorzaak van voortdurende geschillen met andere machtige families, waaronder: Přemyslids, wat op zijn beurt leidde tot de moord en vernietiging van de familie Sławnikowicz. Wojciech was een van de jongere kinderen van het prinselijke echtpaar Sławnik en Strzyżysawa.

Bruno van Kwerfurt vertaalt zijn naam als "de troost van krijgers". Volgens Jan Kanapariusz, de auteur van het oudste leven van een martelaar, geschreven aan het einde van de 10e eeuw, betekende de buitengewone schoonheid van het kind dat zijn ouders hem voor de wereld hadden bestemd, maar in zijn jeugd werd hij ernstig ziek en toen maakten ze een gelofte dat als hij herstelde, ze hem aan de dienst van God zouden geven. Het is dus gebeurd. In John Kanapariusz lezen we: “De jongen, groeiend in leeftijd en wijsheid, krijgt te zijner tijd onderwijs in een christelijke geest; maar hij verliet het huis van zijn vader niet eerst voordat hij het psalter uit zijn hoofd had geleerd."

In 972 begon Wojciech liberale wetenschappen te studeren bij aartsbisschop Adalbert, de eerste aartsbisschop van Magdeburg, voorheen een bisschop in Ruthenia. Hij gaf hem het sacrament van het vormsel, noemde hem Adalbert, en stuurde hem vervolgens naar de Magdeburgse kathedraalschool in Magdeburg, onder leiding van de beroemde Benedictijner Otryk. Wojciech studeerde goed, leerde Latijn, Duits en de taal van de Vielets kennen, hij las de kerkvaders en oude schrijvers. Hij vermeed amusement en wanneer hij maar kon, maakte hij pelgrimstochten naar plaatsen die verband hielden met de heilige martelaren, zoals de St. Maurits, St. Stefanus en St. Ambrosius.

En 's nachts liep hij om de armen en blinden heen. Magdeburg, onlangs de hoofdstad van de kerkelijke metropool, groeide snel. Adalbert was als geleerde getuige van plechtige liturgieën en belangrijke gebeurtenissen. Hij nam kennis op en verbeterde zijn hoofse manieren. In 981 vertrok hij na een kort verblijf bij zijn ouders naar Praag, waar hij tot priester werd gewijd door bisschop Dytmar, een Duitser van afkomst, de eerste ordinaris van het Praagse bisdom dat slechts acht jaar eerder was opgericht. Kort daarna stierf de bisschop, die ernstig ziek was, en voor zijn dood - zoals Jan Kanapariusz schrijft - kreeg hij een verschrikkelijk visioen waarin hij de ijdelheid van zijn wereldse en weelderige leven zag. De woorden van de stervende bisschop waren om de jonge Wojciech bang te maken - die toen het leven leidde van een nobele ridder - dat hij in een oogwenk besloot zijn leven te veranderen. Diezelfde nacht - schrijft Kanapariusz - liet hij zijn luxe in de steek, deed zijn haar een rouwgewaad aan en liep met zijn hoofd bestrooid met as door de kerken en deelde alles wat hij had uit aan de armen.

Kort daarna, in 983, werd de 27-jarige Wojciech Adalbert benoemd tot bisschop van Praag. Hij betrad zijn hoofdstad op blote voeten. Hij stond bekend om zijn bescheidenheid, barmhartigheid en liefde voor armoede. Hij sliep op de kale grond, ging nooit vol naar bed, stond vroeg op, bad vurig en spaarde zijn benen niet, en bezocht regelmatig de huizen van de armen, gevangenissen en vooral slavenmarkten. Praag lag op de oost-west route en van hieruit werden slaven geleverd aan de mohammedaanse landen. Deze praktijk was een van de grootste kwalen van Wojciech, die hem sterk veroordeelde, wat de terughoudendheid wekte van degenen die er enorme winsten mee maakten.

Op een nacht zou Wojciech een droom hebben gehad waarin hij de klacht van Christus hoorde: "Hier ben ik weer verkocht, en jij slaapt?" Deze scène wordt gepresenteerd in een van de vertrekken van de Gniezno Doors. Wojciech riep ook krachtig op tot een verandering in het leven en het opgeven van slechte gewoonten, zowel voor de edelen als voor de geestelijkheid, maar hij werd niet gehoorzaamd. Verontrust ging hij naar Rome, naar paus Johannes XV (985-996) en besloot op zijn advies zijn vaderland te verlaten en op pelgrimstocht te gaan naar Jeruzalem, nadat hij eerder al zijn fortuin aan de armen had verdeeld. Er wordt gezegd dat het geld voor de bedevaart zou worden geschonken door keizerin Theophano, die toen in Rome was, de vrouw van Otto II en de moeder van Otto III, maar hij deelde dit ook uit aan de behoeftigen.

Het idee om een pelgrimstocht naar het Heilige Land te maken kwam uiteindelijk niet uit. Na een gesprek met St. Aan de Nijl, een Griekse anachoreticus, destijds een grote spirituele autoriteit, ging Wojciech naar het klooster van St. Bonifatius en Alexei op de Aventijn en daar, samen met zijn broer Radzy Gaudenty, deed hij het benedictijnse habijt aan. Als monnik vervulde Wojciech alle, zelfs de laagste plichten. Hij omvatte onder andere watervoorziening voor de kloosterkeuken. Twee jaar later vroegen zijn landgenoten naar de Praagse bisschop. De paus, 'niet zozeer geleid door zijn eigen wil als wel door Gods wet', beval hem terug te keren. Daar vond de bisschop de oude versoepeling van de moraal. Zijn situatie werd bovendien bemoeilijkt door geschillen met de Przemyślids.

Omdat hij niets kon doen, keerde hij terug naar het Romeinse klooster op de Aventijn (995 of 996). Daar sloot hij vriendschap met de 17-jarige Otto III, die toen in de Heilige Stad was, met wie hij later in Mainz ontmoette, toen hij voor de tweede keer naar Praag moest terugkeren. Hij bereikte de hoofdstad echter niet. Het werd voorkomen door de belegering en val van Libice en de moord op zijn familieleden. Het nieuws hiervan bereikte Wojciech, waarschijnlijk in het klooster aan de Aventijn. Daarom ging hij vanuit Mainz naar prins Bolesław de Dappere, die - zoals Kanapariusz schrijft - erg aardig voor hem was. De exacte datum van aankomst van Wojciech in Gniezno is onbekend. Dit moest uiterlijk in januari 997 gebeuren.

Waarschijnlijk drie maanden later trok Wojciech naar het noorden naar het Prusai-land, dat begon op de rechteroever van de lagere Wisla en Nogat, in het oosten voegde het zich bij de landen die door de Litouwers waren bewoond, en in het zuidoosten met het grondgebied van de Galindianen en Yotvingianen. Bolesław gaf hem een boot en dertig soldaten, die Wojciech na zijn aankomst terugstuurde en alleen achterbleef bij zijn onafscheidelijke metgezel Radzym Gaudenty en Bogusza Benedict, die de Prusai-taal kenden en als tolk konden dienen. Onderweg stopte Wojciech in Gdańsk, waar hij - volgens de traditie en het leven - onderwees en doopte. De plaats waar st. Adalbert in het land Pruisen blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Dankzij zijn vroege leven zijn de omstandigheden van zijn martelaarschap echter bekend. Kanapariusz beschreef de laatste momenten van Wojciech' leven als volgt: (...) Al bij de rooskleurige dageraad stond de dag op toen ze hun reis voortzetten met het zingen van psalmen, het voor zichzelf inkorten en voortdurend Christus aanroepen, de zoete vreugde van het leven. Ze passeerden de bossen en de wildernis en kwamen rond het middaguur uit op de open plek. Daar, tijdens de door Gaudent opgedragen mis, nam de heilige monnik de Heilige Communie en daarna at hij, om de vermoeidheid veroorzaakt door de reis te verlichten, een beetje. En nadat hij een vers en nog een psalm had uitgesproken, stond hij op van het grasland, en nauwelijks een afstand van een gegooide steen of een losgelaten pijl, ging hij op de grond zitten. Hier overspoelde de slaap hem; en omdat hij moe was van de lange reis, overweldigde een slaperige rust hem met al zijn macht. Ten slotte, terwijl ze allemaal sliepen, kwamen de woedende heidenen met groot geweld op hen afstormen en bonden ze allemaal vast. En de heilige Adalbert, die voor Gaudent en de andere gebonden broer stond, zei: “Broeders, wees niet bedroefd! U weet dat we lijden voor de naam van de Heer, wiens perfectie boven alle deugden, schoonheid boven alle personen, onuitsprekelijke kracht, buitengewone goedheid.

Want wat is er dapperder en mooier dan een liefdevol leven te wijden aan de geliefde Jezus? » Een vurige Sicco sprong uit de woedende bende en, met al zijn macht, zwaaiend met een enorme speer, doorboorde hij zijn hart dwars door. Omdat hij het offer van de afgoden was en de leider van de bende, uit plichtsbesef, was hij de eerste wond die gewond raakte. Toen vluchtten ze allemaal en, vele malen verwondend, vulden ze hun woede. Aan beide kanten stroomt rood bloed uit de wonden; hij staat te bidden met zijn ogen en handen naar de hemel geheven. Een scharlakenrode stroom gutst overvloedig uit, en wanneer de speer wordt verwijderd, barsten zeven enorme wonden open. [Wojciech] strekt zijn vrije handen uit aan het kruis en zendt nederige gebeden tot de Heer voor de redding van hem en zijn vervolgers. .

Ze lieten het lichaam op zijn plaats, spietsten het hoofd op een staak, en prezen hun misdaad en keerden allemaal vrolijk terug naar hun huizen. En Wojciech, de heilige en glorieuze martelaar van Christus, stierf op 23 april 997, tijdens het bewind van de almachtige Otto de Derde, de vrome en beroemdste keizer, op vrijdag; Dit gebeurde natuurlijk omdat op dezelfde dag dat onze Heer Jezus Christus op dezelfde dag als mens zou lijden voor zijn God." Het lichaam van de martelaar werd gekocht door Bolesław de Dappere en begraven in de kerk op de Lech-heuvel in Gniezno. Twee jaar later, in 999, hief paus Sylvester II Wojciech op naar de altaren, en in 1000 maakte de Duitse keizer Otto III een pelgrimstocht naar Gniezno, die de pauselijke beslissing aankondigde om de eerste Poolse metropool met een hoofdstad in Gniezno te bouwen. De aartsbisschop was Radzy Gaudenty.