Zalige Miguel Agustin Pro Juarez

1891 - 1927

Feestdag: 23 november

Miguel Agustin Pro Juarez werd gebloren op 13 januari 1891 in Guadalupe. Guadalupe is een voorstad van Zacatecas in de Mexicaanse deelstaat Zacatecas. Hij werd geëxecuteerd op 23 november 1927). Hij was de oudste zoon van Miguel Pro en Josefa Juarez. 

Miguelito, zoals hij liefkozend werd genoemd, was van jongs af aan intens spiritueel en even intens in ondeugendheid, en provoceerde zijn familie vaak met zijn humor en praktische grappen.

Als kind had hij een gedurfde serotineuze houding die soms te ver ging, waardoor hij in bijna-doodongevallen en ziektes terechtkwam.

Toen de jonge Miguel na een van deze afleveringen weer bij bewustzijn kwam, opende hij zijn ogen en flapte hij eruit tegen zijn uitzinnige ouders: “Ik wil wat cocol” (een informele term voor zijn favoriete zoete brood). "Cocol" werd zijn bijnaam, die hij later als codenaam zou aannemen tijdens deze clandestiene bediening.

Miguel begon zijn roeping tot het priesterschap te erkennen toen zijn oudere zus, met wie hij een hechte band had, het klooster binnentrad.

Hoewel hij populair was bij de senoritas en uitzicht had op een lucratieve carrière bij het beheren van de bloeiende zakelijke zorgen van zijn vader, deed Miguel afstand van alles voor Christus, zijn koning, en trad in 1911 toe tot het jezuïetennoviciaat in El Llano, Michoacan.

In 1914 stortte een vloedgolf van anti-katholicisme neer op Mexico, waar hij studeerde, en dwong het noviciaat zich te ontbinden en naar de Verenigde Staten te vluchten, waar Miguel en zijn broer seminaristen door Texas en New Mexico trokken voordat ze aankwamen bij het jezuïetenhuis in Los Gatos, Californië.

In 1915 werd Miguel naar een seminarie in Spanje gestuurd, waar hij bleef tot 1924, toen hij naar België ging voor zijn priesterwijding in 1925.

Miguel leed aan een ernstig maagprobleem en na drie operaties, toen zijn gezondheid niet verbeterde, stonden zijn superieuren hem in 1926 toe naar Mexico terug te keren ondanks de ernstige religieuze vervolging in dat land.

Toen hij naar Mexico verhuisde, werden de kerken gesloten en doken priesters onder. Miguel bracht de rest van zijn leven door in een geheime bediening voor de stevige Mexicaanse katholieken.

Naast het vervullen van hun geestelijke behoeften, hielp hij de armen in Mexico-Stad met hun stoffelijke behoeften. Hij nam veel interessante vermommingen aan bij het uitvoeren van zijn geheime bediening.

Hij zou midden in de nacht verkleed als bedelaar komen om baby's te dopen, huwelijken te zegenen en de mis te vieren. Hij zou in de gevangenis verschijnen, verkleed als politieagent om het Heilige Viaticum naar veroordeelde katholieken te brengen.

Als hij naar modieuze buurten ging om inkopen te doen voor de armen, stond hij verkleed als modieuze zakenvrouw met een verse bloem op zijn revers voor de deur. Zijn vele heldendaden konden wedijveren met die van de meest gedurfde spionnen.

In alles wat hij deed, echter Fr. Pro bleef gehoorzaam aan zijn superieuren en vervulde de vreugde van het dienen van Christus, zijn Koning.

Miguel werd valselijk beschuldigd van de bomaanslag op een voormalige Mexicaanse president en werd een gezochte man. Verraden aan de politie, werd hij ter dood veroordeeld zonder het voordeel van enige juridische procedure.

Op de dag dat hij werd geëxecuteerd, Fr. Pro vergaf zijn beulen, bad, weigerde dapper de blinddoek en stierf terwijl hij verkondigde: “Viva Cristo Rey”, “Lang leve Christus de Koning!”