Heilige Veronica

1e Eeuw

  

Feestdag: 4 februari - ook bekend als: Berenice of Vťronique

De heilige Veronica was volgens de Acta Santorum* een christen uit Jeruzalem. Zij zou, volgens Middeleeuwse legenden, ťťn van de vrouwen geweest zijn, die Christus op zijn kruisweg naar Golgota trof en aansprak. Veronica bood Jezus een doek aan om het zweet en bloed van zijn gezicht te vegen terwijl hij zijn kruis de Golgotha opdroeg. Vervolgens blijkt een afdruk van Christus' gelaat op de doek (Sudarium*) te zijn achtergebleven. Dit feit wordt op de 6e kruiswegstatie afgebeeld. Veronica zou een volgelinge van Jezus zijn geweest.

In het Metropolitan museum in New York hangt een wandtapijt uit Brussel. Het stelt de genezing van Keizer Vespasianus voor op het moment dat Veronica hem de zweetdoek van Christus toont. Het werd, met de lijkwade van Turijn, waar zich ook al een miraculeuze afbeelding van Jezus' op had gevormd, een van de populairste relikwieŽn.

Als Veronica wordt voorgesteld als devotiefiguur, houdt zij de doek voor zich uit. Op de doek ziet men een afbeelding van Christus. Soms ook met een doornenkroon. Veronica zou een samentrekking kunnen zijn van het Latijnse vera en het Griekse eikoon met als betekenis 'juiste afbeelding'.

*         De Acta Sanctorum is een groots opgezette boekenreeks, die documenten, autobiografieŽn, authentieke levensbeschrijvingen door tijdgenoten, etc. bevat van belang voor de kennis van de heiligen.

*         Sudarium, ook wel genoemd: "Het Sudarium van Oviedo".
Dit doek (sudarium) zou wel eens het enige overgebleven relikwie kunnen zijn van de kruisiging van Jezus Christus. De bebloede doek heeft een afmeting van 84 bij 53 centimeter en is naar verluidt gebruikt om het hoofd van Jezus na zijn dood af te dekken. De doek bevindt zich in de zuidwestelijke pilaar van de Sint Pieter waar ook een vijf meter hoog beeld van de heilige Veronica staat.

 

Patrones: van het Heilig Gelaat van Jezus

 

 

 

- Stichting Marypages -

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien 1 prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiŽle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 

 


 

 

Visitors: