Paus Franciscus I

 

 

Kardinaal Jorge Mario Bergoglio van ArgentiniŽ is sinds woensdag 13 maart 2013, de nieuwe leider van de Rooms Katholieke kerk. Hij heeft de pauselijke naam: "Franciscus I" aangenomen. Paus Franciscus is geboren in Buenos Aires, ArgentiniŽ, op 17 december, 1936.

Hij is de eerste Latijns-Amerikaanse paus en de eerste paus in ongeveer 1.200 jaar van buiten Europa. Nooit eerder was een Latijns-Amerikaan tot paus gekozen. Nooit eerder was het een JezuÔet.

Franciscus I is de 266e en huidige paus van de Rooms Katholieke kerk. In 1969 werd hij gewijd als priester. In 1998 werd hij de aartsbisschop van Buenos Aires en in 2001 kardinaal.

Hij werd tot paus verkozen na ontslag van zijn voorganger paus Benedictus XVI op 28 februari 2013. Ook is hij de eerste paus, die de naam Franciscus heeft gekozen. Dit ter ere van Sint Franciscus van Assisi.

Jeugdjaren:

Jorge Mario Bergoglio werd geboren in Buenos Aires in een gezin van vijf kinderen van Italiaanse immigranten Mario Josť Bergoglio en zijn vrouw Regina MarŪa Sivori, een huisvrouw. Zijn vader die spoorwegarbeider was had de oversteek van ItaliŽ naar ArgentiniŽ gemaakt in 1929. Moeder Regina was daar geboren maar had eveneens Italiaanse roots. Het Italiaans leerde de toekomstige paus bij zijn grootouders, die eveneens in ArgentiniŽ woonden.

JezuÔeten

De SociŽteit van Jezus, bekend als de jezuÔeten, is een katholieke religieuze orde die in 1534 in Parijs werd opgericht door een groep studievrienden rond Ignatius van Loyola. Het aanvankelijke doel was hulp aan de naaste, vooral zieken. De sociŽteit werd in 1540 goedgekeurd door Paus Paulus III. JezuÔeten vormen geen kloosterorde en leven niet noodzakelijk in kloosters. Net als veel andere orden zijn zij gehouden tot kuisheid, armoede en gehoorzaamheid. Zij onderscheiden zich van andere orden vooral door absolute gehoorzaamheid aan de paus, en vallen niet onder het gezag van een bisschop.

 

 

- Stichting Marypages -

 

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien 1 prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiŽle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 

 

 

 

 

 

 

 

Visitors: