Heilige Mary MacKillop

De eerste Heilige van AustraliŽ
 

1842 - 1909

 

Feestdag: 8 augustus

Mary Ellen MacKillop (Fitzroy, Melbourne, 15 januari 1842 - Sydney, 8 augustus 1909) was een zuster van het Heilig Hart en patrones van AustraliŽ.
Zij was de oudste in het 8 kinderen tellende gezin van Alexander MacKillop (1812-1868) en Flora MacDonald (1816-1886). Beiden werden geboren in Schotland om rond 1840 te emigreren naar AustraliŽ. Mary's broer Donald (1853-1925) werd jezuÔet, haar zuster Alexandrina (1850-1882) werd non.

Excommunicatie:

Mary MacKillop werd lerares in Portland, AustraliŽ en 1866 richtte samen met pater Julian Tenison Woods in 1866 de congregatie van de Zusters van de Heilige Jozef van het Heilig Hart op als eerste Australische orde. De congregatie ontfermt zich over arme kinderen in afgelegen gebieden en doet verder aan de opvang van wezen, oude mensen, ex-prostituees en ex-gevangenen. Wanneer de plaatselijke bisschop de controle wil over de scholen en de orde, weigert Mary en wordt zij geŽxcommuniceerd voor een jaar in 1871. Volgens sommige bronnen had haar excommunicatie te maken met het kindermisbruik van een priester. Toen ze deze priester aanklaagde, kreeg ze de rekening gepresenteerd. Enkele maanden later kreeg zij gratie van bisschop Laurence Bonaventure Sheil (1814-1872) vanaf zijn sterfbed.

MacKillop was al ruim bekend in AustraliŽ. Zo zijn een kiesdistrict, een spoorbrug, een afkickcentrum en meer dan tien katholieke middelbare scholen naar haar vernoemd. Ook verschenen herdenkingsmunten met haar beeltenis.

Zaligverklaring:

In 1995 werd MacKillop door paus Johannes II al zalig verklaard. Dit nadat een gelovige was genezen van leukemie. De Australische, een dochter van Schotse migranten, zette zich vooral in voor arme kinderen en hield zich bezig met het organiseren en geven van onderwijs aan aborigals.

Heiligverklaring:

Op 17 oktober 2010 werd zij door paus Benedictus XVI heilig verklaard, ze is daarmee de eerste heilige in AustraliŽ. Deze laatste etappe bestaat uit de genezing van een vrouw die longkanker had. De vrouw speldde een foto en een stukje van de habijt van Mary op haar kleding en 10 maanden na de dodelijke diagnose werd zij genezen verklaard.

 

- Stichting Marypages -

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien 1 prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiŽle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 

 

 

 

Visitors: