Het Heiligdom "Kurisumudy"
van de H. Thomas in Malayattoor (India)


Indiaas heiligdom erkend als internationaal rk-pelgrimsoordHet Thomas Evangelie is een verzameling van 114 uitspraken van Jezus Christus. Het unieke van deze tekst is dat de uitspraken aan de kerkelijke censuur van de derde en vierde eeuw van onze jaartelling zijn ontsnapt en dus oorspronkelijk zijn gebleven. De tekst kon aan de censuur ontsnappen omdat ťťn enkel exemplaar in een kruik werd verstopt in een ruige bergwand langs de Nijl in Egypte. Daar werd in 1945 de tekst door boeren gevonden bij een plaats die Nag Hammadi wordt genoemd. Het boek is naar de Apostel Thomas genoemd, die Apostel werd voor India.

De Heilige Stoel heeft onlangs het Indiase heiligdom Kurisumudy, gewijd aan de apostel Thomas, erkend. Volgens de traditie verkondigde Sint Thomas in India het Evangelie. Uit diens prediking ontstonden de kerken van de Thomas-christenen.

Kurisumudy

Het heiligdom ligt op een heuvel in de stad Malayattoor in de Indiase staat Kerala. Volgens een overlevering zou Thomas zich op deze heuvel hebben teruggetrokken voor gebed en meditatie. De heuvel draagt de naam Kurisumudy, dat ‘berg van het heilig kruis’ betekent. Op de top staat een kerk, gebouwd over een kruis dat de apostel daar na intensief bidden zou hebben opgericht. In het heiligdom zijn ook twee voetafdrukken in de rotsen te zien. Deze zouden van Thomas zijn.

Syro-Malabaren

De beslissing van de Vaticaanse erkenning van het bedevaartsoord werd in India bekendgemaakt door kardinaal Varkey Vithayathil, grootaartsbisschop van het Syro-Malabaarse diocees Ernakulam-Angamaly. De Syro-Malabaarse Kerk heeft een eigen ritus. Die is afkomstig uit Syrisch AntiochiŽ (in het tegenwoordige Turkije). De liturgie wordt gevierd in het Oud-Syrisch. De Syro-Malabaren hebben een eigen hiŽrarchie en kerkelijk wetboek. De Indiase kerk die zou zijn ontstaan dankzij de prediking van Thomas is verdeeld in twee groepen, katholieken en orthodoxen. Beide stammen af van de Assyrische, nestoriaanse Kerk, maar ten gevolge van de kolonisatie door de Portugezen zochten zij vanaf 1653 aansluiting bij de Katholieke Kerk van de Syrische ritus (Syro-Malabaarse Kerk) en bij de Syrisch-Jacobieten (Syro-Malankaarse Kerk).

Ongelovige Thomas

Thomas, ook Didymus (‘Tweeling’) genoemd, wordt als discipel van Jezus vermeld in de EvangeliŽn en de Handelingen der Apostelen. Hij is vooral bekend als de ‘ongelovige Thomas’. In het Johannes-evangelie wordt namelijk beschreven hoe hij na Jezus’ dood weigerde te geloven in de Verrijzenis. Volgens de overlevering zou hij als martelaar in India gestorven zijn.

 

St. Thomas Arch-diocesan Shrine (Catholic), Kurisumudy - Malayattoor
(Archdiocese of Ernakulam - Angamaly)
Malayattoor P. O., Pin - 683 587
Republic of India
Tel: + 91 - 484 - 2468208, 2468308, 2468868

 

Bronvermelding:

Dit artikel heb ik met toestemming van de redactie mogen overnemen uit het archief van "Katholiek Nederland" van 6mei 2004, waarvoor mijn dank.

© 2004 Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


 

 

- Stichting Marypages -

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien 1 prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiŽle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 

 

 

Visitors: