Heilige Kateri Tekakwitha


1656 - 1680

 

Feestdag 17 april (Canada); 14 july (USA)

Ook bekend als: Catherine Tegakwitha; Takwita, Lily of the Mohawks; Tegakouita; Genevieve of New France

In de geschiedenis van de evangelisatie van indianen was Kateri Tekakwitha misschien wel de bekendste vroege bekeerling . Ze werd geboren in 1656 in Ossernenon (Auriesville), op het grondgebied van de Mohawks (de huidige staat New York).  Zij was de dochter van een christelijke Algonquinse moeder en een vader van de stam der Mohikanen. Toen haar ouders gestorven waren, liet Kateri zich door een Jezuļet tot het christendom bekeren en werd zij als enige van haar stam in 1676 gedoopt.

Na haar bekering werd zij al snel vijandelijk behandeld door andere Mohikanen. Zij beschuldigden haar van hekserij en promiscuļteit, waarna Vader Lamberville haar aanraadde naar Kahnawake, een dorp van de Jezuļeten ten zuiden van het huidige Montreal in Canada, te vluchten. Hier aangekomen leefde Tekakwitha vol toewijding aan God en in kuisheid, waarbij zij vaak aan zelfkastijding deed om de zonden van haar volk uit te wissen.

Na haar dood op 17 april 1680 werden verschillende wonderen en geneeskundige krachten aan Tekakwitha toegeschreven. Zo zouden na haar overlijden de pokkenlittekens op haar gezicht verdwenen zijn en zouden een aantal nonnen en monniken haar geest hebben gezien. Een stuk hout van haar kist genas in de 18e eeuw een jongetje van de pokken en zelfs in 2006 zou een bot van Tekakwitha nog een Indiaans jongetje hebben genezen van een vleesetende bacterie.

Vanwege deze wonderen, en haar algehele vroomheid werd Kateri Tekakwitha op 20 juni 1980 zalig verklaard door Johannes Paulus II. Haar feestdag is 14 juli in de Verenigde Staten en 17 april in Canada. Ze is patroon van het milieu en ecologie. Op 21 oktober 2012 werd ze heilig verklaard door Benedictus XVI.

 

 

- Stichting Marypages -

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien een prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiėle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 

 


 

 

Visitors: