Heilige Johannes de Deo

1495 - 1550

 

Feestdag: 8 maart - Ook bekend als: John of God (Engels); Juan de Dios (Spaans); Jo„o de Deus (Portugees)

Johannes de Deo werd geboren als Juan Ciudad op 8 maart 1495 nabij Evora in Portugal. Zijn ouders waren arm, maar zeer godsdienstig. Toen Johannes 11 jaar oud was verliet hij het ouderlijk huis en ging als herder voor een boer werken, die zeer tevreden over hem was. De boer vroeg Johannes met zijn dochter te trouwen, waarna hij de boerderij zou erven. Maar hij weigerde, omdat hij een godsdienstig leven wilde gaan leiden.

Johannes trok naar Spanje en werd soldaat. In 1539 hoorde hij in Granada een preek van de heilige Johannes van Avila en ging zich geheel aan de naastenliefde wijden, vooral verpleging van zieken en krankzinnigen. Het benodigde geld bedelde hij bijeen. Hij beschouwde ze niet als bezetenen, wat toentertijd gangbaar was, maar als patiŽnten. Deze filosofie werd nagevolgd en verbreid door de Orde van de Hospitaalbroeders, die hij speciaal voor dit werk stichtte.

In 1540 stichtte hij in Granada een hospitaal. Uit zijn helpers groeide de orde van de Broeders van Barmhartigheid van de heilige Johannes de Deo. Zijn verdiensten voor de verpleging van zieken en krankzinnigen zijn zeer groot geweest.

Hij had visioenen en een innig contact met God en de heiligen. Toen hij eens een bijzonder onsmakelijk ogende bedelaar de voeten waste, herkende hij in deze de trekken van Christus. Hij ontving nooit de stigmata, maar wel de doornenkroon uit handen van de heilige maagd. Zijn relieken bevinden zich in de kerk van het door hem gestichte ziekenhuis in Granada.

Johannes de Deo overleed op 8 maart 1550 in Granada. Hij werd op 21 september 1630 zalig verklaard door paus Urban VIII and op 16 oktober 1690 heilig verklaar door paus Alexander VIII.

Patroon: van de ziekenverplegers


  

 

 

- Stichting Marypages -

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien 1 prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiŽle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 


 

Visitors: