Jakobus de Meerdere

 

Feestdag: 25 juli

Jakobus de Meerdere is een discipel en een van de twaalf apostelen van Jezus Christus. Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoot die Jakobus de Mindere wordt genoemd.

Jakobus in de Bijbel

Hij werd geroepen terwijl hij aan het werk was op het schip van zijn vader ZebedeŁs, samen met zijn broer Johannes. Wellicht was hij een neef van Jezus.

Tijdens de driejarige rondwandeling van Jezus volgde Jakobus hem van zeer nabij en werd ťťn van de drie belangrijkste discipelen, naast zijn broer Johannes en Petrus.

In het boek Handelingen van de Apostelen lezen we dat hij door Herodes (Herodes Agrippa I) met het zwaard ter dood werd gebracht, als eerste van de discipelen of apostelen:

  • Omstreeks die tijd nam koning Herodes enkele leden van de gemeente gevangen en mishandelde hen. Jakobus, de broer van Johannes, liet hij met het zwaard ter dood brengen.

Jakobus de Meerdere is niet de schrijver van de Brief van Jakobus, die in de Bijbel opgenomen is. Deze brief is volgens de overlevering geschreven door Jakobus de Mindere, de 'broer van Jezus'.

Schutspatroon, attributen en naamdag

Met Sint Jacob wordt veelal deze Jakobus de Meerdere bedoeld. In de christelijke iconografie is de sint-jakobsschelp diens attribuut. Deze is bevestigd aan zijn hoed, mantel of knapzak. De Sint-jakobsschelp is hiernaar vernoemd. Ook wordt hij vaak afgebeeld met een staf, het attribuut van de pelgrim.
De Orde van Sint-Jakobus van het Zwaard koos Jakobus de Meerdere als schutspatroon. Volgens de legende was zijn graf, aangewezen door een ster, ontdekt op het "sterreveld" in Santiago de Compostella. Ook in het graafschap Holland zou er volgens een omstreden bron een Orde van Sint Jacob in Holland zijn geweest.

Volgens de overlevering leverde koning Ramiro I van AsturiŽ in 844 een veldslag tegen de Moren (de vermoedelijk mythische slag bij Clavijo), waarbij zijn leger onverwacht hulp kreeg van een geheimzinnige ruiter die de Moren doodde, zodat de slag gewonnen werd. Het lag voor de hand dat de ruiter niemand anders was dan Sint Jakobus (Santiago), die sindsdien in Spanje dan ook de titel Matamoros (Morendoder) draagt.

Zijn naamdag is op 25 juli. In de Orthodoxe Kerk is 30 april zijn naamdag. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van GaliciŽ en Santiago de Compostella), Antigua Guatemala, Guatemala, Chili (in het bijzonder Santiago de Chile), LoŪza, Međugorje, Montreal, Nicaragua, Pistoia, Sint-Jacobiparochie, Den Haag, Enschede, Kemzeke en van de soldaten, ruiters en krijgers, de arbeiders, de lastendragers, de hoedenmakers, de bont- en pelswerkers, de kousenmakers, de bewakers, de (ketting)smeden, de apothekers en drogisten, de dierenartsen en de pelgrims en tegen het reuma en de artritis en voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten.

Jacobus komt voor in de legende van Hermogenes.

 

Bron Wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jakobus_de_Meerdere

 

 

- Stichting Marypages -

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien 1 prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiŽle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 

 

 

 

 

 

 

 

Visitors: