Heilige Gemma Galgani

De bloem van Lucca - De Maagd van Lucca

 

Feestdag: 11 april

Gemma Umberta Maria Galgani (Camigliano di Capannori, Lucca (provincie), Toscane, 12 maart 1878[1] – Lucca, 11 april 1903) is een Italiaanse rooms-katholieke heilige.

Leven

Gemma Galgani was de dochter van Enrico di Carlo Galgani, een arme apotheker en Aurelia Landi. Zij leed veel vanwege haar slechte gezondheid en door het feit dat ze zichzelf niets toestond. Ze at nauwelijks, ze sliep weinig en op de kale grond, en soms verwondde ze zichzelf. Op een dag had Gemma Galgani een visioen waarin de Heilige GabriŽl van de Moeder van Smarten tot haar sprak. Deze heilige was in 1862 overleden, maar verrichtte in dit visioen een postuum wonder door Gemma te genezen van haar tuberculose. Gemma beleefde veel extases en bovennatuurlijke ervaringen. Vanaf 1899 had zij stigmata die op ťťn moment in de week zichtbaar waren, en die ze elke week terug kreeg. In 1900 kwamen hier ook de hoofdwonden van de doornenkroon van Jezus Christus bij. Vanaf 1901 zou ze ook wekelijks de wonden van de geseling te verduren hebben gekregen en dagelijks haar engelbewaarder hebben gezien.

Verering

Galgani werd, ondanks verzet vanwege de aard van haar bovennatuurlijke ervaringen, in 1940 heilig verklaard. Daarna kwam haar verering, ook in Nederland, razendsnel op gang. Zo werden al in de jaren veertig pasgeboren kinderen direct naar haar vernoemd. Gemma is de patrones van de apothekers en de drogisten. Zij wordt speciaal vereerd door de kloostercongregatie der Passionisten, waar zij zelf ook had willen intreden. De Gemmakapel in Sittard met het bijbehorende klooster voor vrouwelijke passionisten, gesticht in 1939, is een bedevaartsoord.In de Gemmakapel in Sittard wordt nog steeds jaarlijks het GemmatriduŁm gevierd op 12, 13 en 14 mei (de feestdag van de Heilige Gemma). Een fervent vereerder was de bekende cabaretier Toon Hermans, wiens uitvaart verzorgd werd in de Gemmakapel.


 

 

Bron Wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemma_Galgani

 

 

- Stichting Marypages -

De stichting Marypages is  met ingang van 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI).


De stichting heeft ten doel: het instand houden, onderhouden en uitbreiden van de Internet homepage “Marypages” om het Rooms-Katholieke geloof te promoten, waarbij de nadruk ligt op de Maria-devotie. Resterende verkrijgingen en baten zullen ten goede komen van goede doelen op Rooms-Katholieke grondslag.Ingeschreven Kamer van Koophandel Flevoland, onder nummer: 39100629

Donateur:
U bent al donateur van de stichting voor minimaal € 20,- per jaar
U heeft dan recht op:
- 1x de nieuwsbrief van de Stichting Marypages
- 1 wonderdadige medaille

Bij een donatie van minimaal € 50,--  krijgt u bovendien 1 prachtige rozenkrans uit Lourdes toegestuurd. In de rozenkrans is een druppel heilig water van de bron in Lourdes verwerkt.

Uw financiŽle hulp is essentieel voor het voortbestaan van Marypages.
Als u een donatie wilt doen, klik dan alstublieft op de knop "online doneren" hieronder.

ONLINE DONEREN

 

 

 

 

 

 

Visitors: